x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Afinele, pe lista neagră a alimentelor curate 

Afinele, pe lista neagră a alimentelor curate 

de Maria Coman     |    11 Iul 2023   •   07:15
Afinele, pe lista neagră a alimentelor curate 

În ciuda măsurilor pe care le anunță diverse state, în ultimele decenii cantitatea de pesticide găsită în fructe și legume este în continuă creștere și nu s-a reușit limitarea ei.

 

O treime din mere și jumătate din toate murele analizate în Marea Britanie conțineau reziduuri din cele mai toxice categorii de pesticide, unele dintre acestea fiind legate de boli precum cancerul, boli de inimă și malformații congenitale. Potrivit aceleiași cercetări, reziduurile de pesticide de pe kiwi au crescut de la 4% în 2011 la 32% în 2019, iar contaminarea cireșelor a crescut, de asemenea, de peste două ori, de la 22% la 50% în aceeași perioadă.

La noi nu se fac astfel de analize specifice, dar e bine să știm că în Statele Unite, afinele, îndrăgite de nutriționiști pentru proprietățile lor antiinflamatorii, s-au alăturat fasolei verzi, bogată în fibre, în topul „Dirty Dozen” din acest an al produselor neorganice cu cele mai multe pesticide, potrivit Environmental Working Group, o organizație nonprofit pentru sănătatea mediului. În Ghidul cumpărătorului 2023 privind pesticidele din produsele alimentare, cercetătorii au analizat datele de testare a 46.569 de mostre de 46 de fructe și legume, efectuate de Departamentul de Agricultură al SUA. În fiecare an, o listă de produse este testată de personalul de acolo, care spală, decojește sau freacă fructele și legumele așa cum ar face-o consumatorii înainte ca alimentele să fie examinate pentru a detecta 251 de pesticide diferite.

Ultima dată când au fost testate în 2014, afinele conțineau peste 50 de pesticide diferite. Testele din 2020 și 2021 au găsit 54 de pesticide diferite - aproximativ aceeași cantitate. Două insecticide au fost găsite pe aproape 10% din probele de afine, deși nivelurile au scăzut în ultimul deceniu. Cele două sunt organofosfați, compuși chimici care interferează cu funcția normală a sistemului nervos. O doză mare din aceste substanțe chimice poate provoca dificultăți de respirație, greață, scăderea ritmului cardiac, vărsături, slăbiciune, paralizie și convulsii. Dacă sunt expuși timp îndelungat la cantități mai mici, oamenii se pot „simți obosiți sau slăbiți, iritabili, deprimați sau uituci”.

 

La fel ca în 2022, căpșunile și spanacul au continuat să ocupe primele două locuri în topul Dirty Dozen, urmate de trei tipuri de verdețuri - varza kale, varza creață și muștarul. Pe pozițiile următoare se află piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeii grași și iuți și cireșele. Afinele și fasolea verde au ocupat locurile 11 și 12 pe listă. În total, 210 pesticide au fost găsite pe cele 12 alimente, se arată în raport. Varza kale, varza creață și muștarul conțineau cel mai mare număr de pesticide diferite - 103 tipuri - urmate de ardeii iuți și de ardeii grași, cu 101.

Ce putem să facem ca să reducem din riscul expunerii la pesticide? 

Să folosiți săpun și apă caldă pentru a vă spăla mâinile timp de cel puțin 20 de secunde înainte și după ce ați manipulat produse proaspete.

Clătirea fructelor și legumelor înainte de a le decoji, pentru a reduce riscurile ca murdăria și bacteriile să ajungă pe cuțitul dv. de la produse

Curățați produsele cu coajă tare, cum ar fi castraveții și pepenii, cu o perie de legume curată.

Uscarea produselor, pentru a reduce numărul de bacterii, folosind o cârpă curată sau un prosop de hârtie curat.

O altă soluție e să consumăm mai multe produse ecologice. Multe fructe și legume cu niveluri mai ridicate de pesticide sunt esențiale pentru o dietă echilibrată, așa că nu renunțați la ele, spun experții. În schimb, evitați majoritatea pesticidelor alegând să consumați versiunile organice ale celor mai contaminate culturi. Deși alimentele organice nu sunt mai nutritive, majoritatea au puține sau deloc reziduuri de pesticide. 

Există, din fericire, și o listă a fructelor și legumelor considerate a fi cele mai curate. Și regăsim aici avocado, porumb dulce, ananas, ceapă, papaya, mazăre dulce congelată, sparanghel, pepene galben, kiwi, varză, ciuperci, mango, cartofi dulci, pepene verde, morcovi. 

Avocado a fost în fruntea listei 2023 a celor mai puțin contaminate produse, urmat de porumbul dulce pe locul al doilea. Să fii expus la o varietate de alimente fără pesticide este deosebit de important în timpul sarcinii și pe tot parcursul copilăriei, spun experții. Copiii, atunci când sunt în creștere, au nevoie de nutrienți combinați, dar sunt, de asemenea, mai afectați de contaminanți precum pesticidele. Expunerea la pesticide în timpul sarcinii poate duce la un risc crescut de malformații congenitale, greutate mică la naștere și moarte fetală, potrivit Academiei Americane de Pediatrie. 

Cele două liste elaborate de americani ne pot fi utile și nouă, la cumpărături, pentru că ne ajută să decidem ce cumpărăm. Știind că alimente precum afinele, ardeii și varza kale sunt „murdare”, în timp ce alimente precum avocado și sparanghelul sunt „curate”,  putem stabili în cunoștință de cauză ce cumpărăm și ce nu, ce alegem să fie organic și ce nu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: fructe legume pesticide afine