x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 10 sfaturi pentru a putea face sport in aer liber pe caldura

10 sfaturi pentru a putea face sport in aer liber pe caldura

de Cosmina Stoicescu    |    21 Iun 2012   •   12:45
10 sfaturi pentru a putea face sport in aer liber pe caldura

E vara, e foarte cald si vrem mai mult ca oricand sa aratam bine si sa fim activi. Sportul in aer liber, atat de recomandat de specialisti, poate fi, insa, in zilele cu temperaturi ridicate foarte periculos. Pentru a evita neplacerile sau chiar afectiunile grave care pot fi declansate de efortul fizic sustinut in conditii de temperaturi ridicate, nutritionistul Cristian Margarit ne invata care sunt regulile de conduita ale unui sportiv amator:

1. In zilele precedente evitati petrecerea timpului la temperaturile scazute date de aerul conditionat. Trecerea de la atmosfera rece la aerul cald de afara poate fi stresanta pentru organism.

2. Dusul trebuie facut cu apa calduta sau chiar calda, tocmai pentru a tine termogeneza la minim. Termogeneza este producerea de caldura de catre corpul nostru.

3. Hidratati-va din timp, cu apa, preventiv, chiar daca nu va este sete. Puteti folosi si suplimente cu minerale sau chiar bauturi isotonice in timpul antrenamentelor, insa senzatia de sete poate sa apara prea tarziu, cand sunteti deja deshidratati. Apa e bine sa fie la temperatura mediului si sa fie bauta cu inghitituri mici, dar dese.

4. Folositi pentru hidratare si legumele bogate in apa sau sucurile de legume diluate cu apa, care aduc si un aport de minerale. Evitati alimentele grase, prajelile, dulciurile si carnea in cantitati mari.

5. Evitati alcoolul. Acesta poate mari pierderile de apa si stressul asupra aparatului cardiovascular. E important sa mentineti o perceptie clara asupra gradului de oboseala si a intensitatii efortului depus.

6. Evitati bauturile energizante si care contin cofeina. Evitati si suplimentele diuretice sau termogenice pentru slabit. Acestea pot cauza aritmii cardiace si crampe musculare.

7. Palaria sau sapca sunt obligatorii pentru a evita insolatiile si arsurile solare. Folositi haine comode, in culori deschise care pot absorbi transpiratia. Ochelarii de soare sunt si ei bineveniti. Folositi si creme cu factor de protectie maxim pentru zonele expuse la soare.

8. Consumati alimente sarate. Sarea din aceste alimente o va inlocui pe cea pierduta prin transpiratie si va ajuta la mentinerea intensitatii efortului fizic.

9. Porniti antrenamentele usor, pentru a da timp corpului sa se acomodeze.

10. Odihniti-va la umbra cel putin 15 minute la fiecare 45 de minute de efort. Dozand efortul puteti face mai mult timp exercitii fizice, fara a avea efecte adverse..

×