x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 diferențe între carnea de porc și cea de vită. Care este mai sănătoasă?

3 diferențe între carnea de porc și cea de vită. Care este mai sănătoasă?

de Anastasia Paul    |    01 Feb 2025   •   14:00
3 diferențe între carnea de porc și cea de vită. Care este mai sănătoasă?
Sursa foto: Hepta

Carnea de porc și vită sunt preferate la cină și oferă multe proteine. Acestea au diferite beneficii pentru persoanele care încearcă să slăbească sau practică sport.

Ambele feluri de carne sunt gustoase, sățioase și versatile. Dacă alegi părțile slabe și controlezi porțiile, acestea pot avea un conținut scăzut de grăsimi saturate și pot face parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă, spun dieteticienii.

Persoanele care încearcă să slăbească sau să își gestioneze greutatea pot vedea și beneficii, cum ar fi sațietatea cu mai puține calorii.

Atât carnea de porc, cât și cea de vită sunt surse excelente de proteine ​​complete, dar au puteri nutriționale diferite, spune Patricia Bannan, dietetician din Los Angeles.

În plus, „metoda de preparare poate schimba valoarea nutritivă a cărnii”, spune Bannan.

Deci care este mai sănătos: porcul sau vita? Iată ce spun experții.

Carnea de porc este sănătoasă?

Carnea de porc este o sursă bună de proteine, vitamina B12, tiamină și minerale - în special fierul hem, care este bine absorbit de organism.

Vitamina B12 menține sângele și celulele nervoase sănătoase, în timp ce tiamina (cunoscută și sub numele de vitamina B12) este cheia pentru un metabolism sănătos.

Proteinele sunt importante pentru sațietate, repararea țesuturilor și creșterea mușchilor.

Fierul este necesar pentru a produce globule roșii sănătoase, care furnizează oxigen în toate părțile corpului, notează National Institutes of Health.

Carnea de porc este considerată carne roșie, potrivit Departamentului Agriculturii din SUA.

Care bucată de porc este cea mai sănătoasă?

Dieteticienii recomanda muschiul de porc ca fiind cea mai sanatoasă și gustoasă parte.

„Mușchiul de porc este de fapt una dintre cele mai slabe surse de proteine ​​disponibile – comparabilă cu pieptul de pui fără piele. Este o alegere excelentă pentru oamenii care își urmăresc caloriile, în timp ce își mențin aportul de proteine.”, spune Bannan.

Valori nutriționale ale cărnii de porc

O porție de 3 uncii de muschi de porc prăjit conține:

122 de calorii
22 de grame de proteine
3 grame de grăsime

Cotletele de porc sunt, de asemenea, o alegere excelentă. Alege pe cele slabe, cu excepția cazului în care grăsimea poate fi înlătutrată. Mușchiul de porc are un conținut scăzut de grăsimi saturate.

Tipuri de carne de porc 

Limitează tipurile de carne de porc procesate, cum ar fi slănina și șunca, spun dieteticienii. Conțin mari cantități de sare și sunt tratate cu nitrați și nitriți.

Carnea procesată poate crește riscul de cancer și ar trebui consumată cu moderație, sau deloc, recomandă Societatea Americană de Cancer.

Carnea de vită este sănătoasă?

Carnea de vită este, de asemenea, o sursă bună de proteine ​​complete, vitamine și minerale. Excelează în conținutul de vitamina B12 și oferă și mai mult fier hem decât carnea de porc, notează dieteticienii.

„Carnea slabă de vită este una dintre cele mai concentrate surse de fier ușor de absorbit, care este deosebit de importantă pentru femeile și sportivele care au menstruație. O singură porție poate asigura până la 15% din necesarul zilnic de fier.”, spune Bannan.

Asociază carnea de vită cu alimente bogate în vitamina C, care ajută organismul să absoarbă fierul. Opțiunile bune includ ardeiul gras galben și verdeața închisă cu frunze verzi, care oferă atât fier, cât și vitamina C.

Carnea de vită este o carne roșie. Este important să cumperi bucăți slabe.

Ce fel de carne de vită este cea mai sănătoasă?
Carnea macră de vită poate fi o altă opțiune sănătoasă. Alege cel puțin 85% slabă, conform Asociației Americane a Inimii. De asemenea, poți cumpăra 90% carne slabă. 

Carne de porc versus. carne de vită

Depinde de nevoile și obiectivele tale.

Carnea de porc și vită au un profil nutrițional similar, dar există trei diferențe nutriționale majore între cele două feluri.

Carnea de vită este o sursă mai bună de fier și vitamina B12 decât carnea de porc.

„Pentru sportivi, carnea de vită slabă poate fi extrem de benefică datorită conținutului său ridicat de fier, care sprijină transportul oxigenului în timpul exercițiilor”, adaugă Bannan.

Dar carnea de porc tinde să fie în mod natural mai slabă decât carnea de vită, așa că muschiul de porc poate fi o opțiune mai bună pentru pierderea în greutate, deoarece are mai puține calorii.

Câtă carne de porc sau de vită este bine să mănânci?

O porție din ambele tipuri de carne este bine să fie de dimensiunea unei palme a mâinii unei femei sau a unui pachet de cărți. Poți să mănânci circa 8 astfel de bucăți săptămânal. 

Conținutul de calorii și grăsimi atât pentru carnea de porc, cât și pentru cea de vită va depinde de tăietură și de preparatul de gătit.

Gătitul, prăjirea cu aer și în tigaie, cu ulei minim, sunt metodele de gătit recomandate.

Umple restul farfuriei cu verdeață închisă cu frunze verzi, legume bogate în fibre și cereale integrale pentru a crea o masă sănătoasă, spune Bannan, penru today.com.

„Dacă sunt consumate cu moderație și asociate cu alte alimente sănătoase, atât carnea de porc, cât și cea de vită fac parte dintr-o dietă sănătoasă pentru inimă”, adaugă ea.

„Amestecarea cu alte surse de proteine, fie că este vorba de pește sau de proteine ​​​​pe bază de plante, cum ar fi lintea, îți va oferi o dietă mai robustă în ceea ce privește calitatea nutrițională”.

×
Subiecte în articol: carne