x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 3 motive pentru care ar trebui să-ți faci siesta în perioada verii

3 motive pentru care ar trebui să-ți faci siesta în perioada verii

de Anastasia Paul    |    06 Aug 2024   •   08:40
3 motive pentru care ar trebui să-ți faci siesta în perioada verii
Sursa foto: Hepta

Pe măsură ce temperaturile cresc pe tot globul, probabil te întrebi cum poți învinge căldura. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a  te răcori dar o modalitate testată în timp de a face față unui val de căldură este somnul.

Sarah Bishop, psiholog clinician și expert în somn, spune că o siestă este cel mai rentabil mod de a te răcori în timpul unui val de căldură. De asemenea, ajută la reducerea stresului și la creșterea productivității.

Iată 3 motive pentru care vara este momentul perfect pentru somnul de după-amiază:

1. Siesta reduce stresul și stimulează funcția cardiovasculară
Siesta repezintă o tradiție în multe zone cu climă caldă, în special în Spania și America Latină. Deși acest obicei de după-amiază nu este la fel de popular ca odinioară, dr. Sarah Bishop subliniază că este încă o modalitate excelentă pentru persoanele care locuiec în climate calde pentru a se simți înviorați.

„Această practică nu este doar culturală; este, de asemenea, adânc înrădăcinată în ritmurile circadiene naturale ale corpului", explică expertul în somn. „Studiile sugerează că această pauză poate ajuta la reducerea stresului și la îmbunătățirea funcției cardiovasculare. Așadar, împrumutul obiceiului de siesta, în special în lunile fierbinți de vară, poate fi un lucru grozav penttru a rămâne rece, relaxat și productiv.”

2. Resetare
În timpul lunilor de vară, copiii nu au școală, ceea ce poate pune presiune pe părinți pentru a oferi atât structură, cât și divertisment zilelor lor de vară. Petrecerea timpului cu copiii poate însemna, de asemenea, mai multe oportunități de a crea legături și, potrivit doctorului Bishop, o siestă în familie este cea mai bună modalitate de a face acest lucru.

„Pentru copii, un pui de somn poate fi la fel de esențial ca și pauza de prânz”, spune psihologul clinician „În timpul vacanțelor școlare, când rutinele pot fi mai relaxate, încorporarea unui pui de somn poate ajuta la menținerea unei anumite structuri și evită agitația din cauza oboselii. În plus, le poate oferi părinților o pauză atât de necesară.”

3. Îmbunătățirea stării de spirit
Lunile de vară pot însemna că părinții jonglează cu munca, îngrijirea copiilor și planurile de vacanță - toate în timp ce se confruntă cu căldura verii. Dr. Bishop subliniază că părinții se pot confrunta cu privarea cronică de somn în aceste luni, ceea ce afectează starea de spirit și funcția cognitivă.

„A trage un pui de somn în timpul zilei poate fi ca și cum ai apăsa butonul de resetare de pe creier. Cercetarile au arătat că și somnul scurt poate îmbunătăți starea de spirit, vigilența și performanța.”

3 pași pentru un loc perfect de somn:

1. Poziții
În timp ce canapelele și fotoliile extensibile sunt locuri ideale pentru somn, există și alte moduri prin care te poți așeza într-o poziție relaxantă pentru siestă. „A te întinde cu picioarele ridicate și partea superioară a corpului relaxată te poate face să te simți foarte confortabil”, spune Foster.

„Înclină capul pe spate și sprijină-te pe o pernă sau pe cadrul canapelei pentru a scăpa de greutatea gâtului și a articulațiilor.”

2. Sprijină-ți spatele
Pentru a evita durerile, Foster sugerează plasarea strategică a pernelor pentru a-ți menține spatele. „În cele din urmă, vrei să susții curba naturală a coloanei tale, așa că nu opta pentru o pernă prea plinuță sau mare.”

3. Mediu relaxant
Dormitul în timpul zilei poate fi dificil deoarece nu este aceeași atmosferă liniştitoare ca noaptea. Cu toate acestea, Foster spune că există unele lucruri pe care le poți face pentru a crea un mediu care să inducă somnul.

„Dacă sufrageria are jaluzele sau perdele opace, trage-le pentru a crea un spațiu mai întunecat”, sugerează Foster. „Chiar dacă nu va fi complet întuneric în timpul zilei, evită lumina sau razele de soare care s-ar putea mișca în timp ce dormi”.

Închide ferestrele și ușile și pune muzică liniștitoare. Te poate ajuta să te relaxezi și să eviți orice volum de zgomot neașteptat care ți-ar putea perturba somnul, potrivit tomsguide.com.

 

×
Subiecte în articol: dormit dupa amiaza vară siesta