
Superalimente din Grecia Antică
Grecii ar fi fost unii dintre cei mai sănătoși oameni din lume, și asta datorită alimentației.
Dieta mediteraneană este recunoscută pentru efectele sale asupra organismului, prin menținerea sănătății inimii și reducerea kilogramelor în plus.
Este alcătuită din multe fructe și legume, pește, fructe de mare, carne de pui, nuci, fasole și ulei de măsline.
Ulei de măsline
Uleiul de măsline extravirgin este o sursă importantă de grăsimi sănătoase. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatorii, antimicrobiene și anticancerigene. Este indicat în salate sau pe pâine prăjită cu roșii și usturoi.
Usturoi
Usturoiul este folosit din cele mai vechi timpuri, mai ales pentru a ajuta sistemul imunitar. Poate contribui la întărirea sistemului imunitar și este recomandat să fie consumat crud în mâncare sau gătit pentru câteva minute.
Miere
Mierea ajută la întărirea sistemului imunitar. Era folosită în Grecia Antică atât ca îndulcitor, cât și pentru proprietățile sale medicinale. Mierea are proprietăți antimicrobiene și a fost testată împotriva mai multor bacterii, inclusiv în cazul celor rezistente la antibiotice. Mierea mai era folosită și pentru a vindeca rănile.
Iaurt
Iaurtul conține probiotice, iar consumul alimentelor bogate în probiotice a fost asociat cu scăderea riscului de diabet, obezitate și cancer. Probioticele au și proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Iaurtul grecesc este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente, bogat în grăsimi și proteine.
Citrice
Citricele erau des consumate de grecii antici, în special lămâile. Sunt bogate în substanțe cu efecte antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene. Conțin și vitamina C, necesară pentru a întări sistemul imunitar. Recomandat este și consumul de rodie, săracă în calorii și în grăsimi, dar bogată în vitamine, minerale și fibre, potrivi spynews.ro.
