x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic

5 alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic

de Redacția Jurnalul    |    20 Feb 2024   •   17:15
5 alimente care nu trebuie să lipsească din meniul zilnic
Sursa foto: Hepta

Alimentele sunt foarte importante pentru sănătatea organismului. Însă unele sunt adevărate minuni deoarece multe vitamine, minerale, antioxidanți, ceea ce scade riscul de dezvoltare a bolilor cronice.

Introducerea acestora în meniurile zilnice oferă organismului elementele de bază.

Afine

Afinele au printre cele mai ridicate niveluri de antioxidanți. Sunt bogate în antociani, o familie de fitonutrienți care dau culoare afinelor.

Antocianii pot contribui la scăderea tensiunii arteriale, reduc riscul de boli de inimă și diabet de tip 2, ajută la reglarea glicemiei, mențin sănătatea ochilor și oferă neuroprotecție pe măsură ce îmbătrânim. 

Ierburi aromaticdee și condimente

Un vârf de cuțit dintr-o plantă aromatică sau dintr-un condiment înțepător sunt modalități gustoase de a adăuga beneficii suprlimentare pentru sănătate.

Unele dintre beneficiile cunoscute ale ierburilor și condimentelor includ antioxidanți, antimicrobiene, antiinflamatorii și protecție împotriva bolilor cardiovasculare, a declinului cognitiv și a diabetului de tip 2.

Linte

Lintea are puține calorii și grăsimi, dar este bogată în proteine, fibre și potasiu, s-a demonstrat că lintea ajută la reducerea glicemiei și la diminuarea riscului de apariție a diabetului.

Un studiu arată că lintea are efecte benefice asupra  glicemiei nu numai în timpul mesei în care este consumată, ci și la masa următoare.

Ciocolată neagră

Ciocolata neagră cu 70% sau mai mult de cacao în stare solidă este unul dintre cele mai gustoase și mai sănătoase alimente de care vă puteți bucura pentru sănătatea dumneavoastră.

Cacao este bogată în flavanoli polifenoli care ajută la stimularea fluxului sanguin și la reducerea cheagurilor de sânge și a tensiunii arteriale, ceea ce poate reduce riscul de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Compușii fenolici conțin, de asemenea, proprietăți anticancerigene și reduc riscul de tulburări metabolice.

Căpșuni

Căpșunile sunt bogate în antioxidanți și furnizează fibre, potasiu, acid folic și flavonoide care se știe că ajută la protejarea împotriva bolilor cronice. În plus, aceste mici bijuterii roșii conțin mai multă vitamina C decât o portocală - aproximativ 160% din necesarul zilnic.

Iar o porție de căpșuni proaspete (8 fructe) conține doar 50 de calorii. Căpșunile sunt un aliment dovedit a fi sănătos pentru inimă, deoarece s-a demonstrat că reduc riscul de atac de cord și de accident vascular cerebral, datorită capacității lor de a reduce colesterolul LDL, inflamația și tensiunea arterială, notează EatThis, citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: alimente sanatate