x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 beneficii pentru sănătate ale apei de cocos

5 beneficii pentru sănătate ale apei de cocos

de Anastasia Paul    |    13 Mai 2024   •   21:45
5 beneficii pentru sănătate ale apei de cocos
Sursa foto: Hepta

Foarte puține băuturi pot atinge echilibrul perfect de a fi sănătoase și delicioase precum apa de cocos. Bogată în aromă dulce și valoare nutritivă (dar cu un aport scăzut de calorii), beneficiile apei de nucă de cocos sunt incredibile. 

Apa de cocos este lichidul limpede din interiorul unei nuci de cocos. A nu se confunda cu laptele din nucă de cocos, despre care este lichidul opac, asemănător laptelui, și care se creează atunci când pulpa de nucă de cocos rasă sau mărunțită este făcută piure și strecurată.

Apa de cocos s-a dovedit a fi mai mult decât o băutură delicioasă. 

Beneficii pentru sănătate

1. Nutrienți și antioxidanți
Potrivit Departamentului Agriculturii din SUA, apa de cocos este o sursă excelentă de nutrienți esențiali și antioxidanți, printre  care aminoacizi, peptide antimicrobiene, carbohidrați, enzime, electroliți, vitamina C.

2. Hidratare
Apa de nucă de cocos este alcătuită din 95% apă, ceea ce o face o sursă de hidratare importantă atunci când ți-e sete sau ești fără energie. Dacă pierzi lichide din cauza activităților zilnice sau a problemelor de sănătate, cum ar fi vărsăturile sau diareea, apa de cocos te poate ajuta să nu te deshidratezi. Dar nu schimba în totalitate aportul obișnuit de apă cu apă de cocos. 

3. Ajută la menținerea/pierderea în greutate
Apa de cocos are un conținut scăzut de calorii și conține mai puține grăsimi, în comparație cu alte sucuri și smoothie-uri de fructe cu zahăr, ceea ce o face alternativă mai sănătoasăt. Nu conține zahăr adăugat. Deoarece apa de cocos sporește hidratarea, poate scădea senzația de foame și aportul de energie în exces. De asemenea, studiile arată că apa de cocos poate stimula metabolismul.

Însă apei de cocos îi lipsesc cantități semnificative de alți macronutrienți, cum ar fi anumite proteine și grăsimi, esențiale pentru reglarea mesei și a zahărului din sânge. Așa că este nevoie de o dietă care să includă macro și micronutrienți. 

4. Previne pietrele la rinichi
Prin hidratare suplimentară și schimbul de electroliți, consumul de apă de cocos poate fi de mare ajutor pentru prevenirea pietrelor la rinichi. Acestea se formează atunci când calciul și alți compuși formează cristale în urină. Apa de cocos poate crește citratul urinar, potasiul și clorura pentru a reduce șansele de formare a acestor cristale.

5. Reface electroliții 
DieraApa de cocos este adesea folosită ca băutură după antrenament pentru a înlocui electroliții (mineralele necesare pentru funcționarea celulară a corpului pe care îi pierdem după ce facem exerciții fizice. Atunci când transpiram excesiv și facem efort cu mușchii, corpul nostru își va crește nevoia de electroliți. Apa de cocos conține anumiți electroliți, cum ar fi sodiu, potasiu și magneziu, care pot ajuta la echilibrarea acestora. Există studii care arată că apa de cocos ar putea fi mai benefică pentru recuperare decât apa obișnuită după antrenament.

Dezavantaje
Deși are multe beneficii pentru sănătate, există câteva lucruri de luat în considerare. Orice afirmație conform căreia apa de cocos are proprietăți anti-îmbătrânire este nefondată și nu există nicio cercetare definitivă care să susțină aceste afirmații. De asemenea, trebuie făcute mai multe studii pentru a spune că poate ajuta la scăderea șanselor de a dezvolta boli de inimă sau la promovarea sănătății generale a inimii. Potasiul din apa de cocos poate ajuta la reglarea efectelor sodiului asupra organismului, așa că, teoretic, poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Dar deocamdată, totul este teoretic.

Poate crește rapid nivelul zahărului din sânge, mai ales dacă este consumată pe stomacul gol sau în cantități în exces. „Poate fi grozavă în calități mici și ideal pentru a se asocia cu fibre, proteine și grăsimi pentru a evita creșterile de zahăr din sânge.

Deși, în general, este sigur de consumat, există câteva excepții. Nu este recomandată copiilor deoarece conține fluor, care poate fi toxic pentru nou-născuți.

Dacă ai diabet sau suferi de boli de rinichi și nu poți elimina potasiul, atunci trebuie consumată cu precauție sau evitat cu totul. 

Dacă vrei să încorporezi apa de cocos în dieta ta, vei dori să o bei în cantități mai mici și să monitorizezi îndeaproape nivelul zahărului din sânge; Apa de cocos poate duce la înrăutățirea controlului glicemic, precum și la hipoglicemie.

Pentru sportivi sau alergători de maraton, apa de nucă de cocos nu are suficienți electroliți pentru a reumple nivelurile epuizate de sodiu și magneziu și ar putea provoca crampe abdominale dacă este consumtă în timpul antrenamentului de anduranță, notează voque.com.
.

×
Subiecte în articol: cocos apa cocos sanatate