x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 beneficii uimitoare ale rodiei asupra sănătății

5 beneficii uimitoare ale rodiei asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    26 Sep 2023   •   18:30
5 beneficii uimitoare ale rodiei asupra sănătății

Rodia este un fruct bogat în fibre și antioxidanți, cu un conținut scăzut de zahăr. Este astfel grozavă pentru susținerea sănătății intestinale, combaterea bolilor de inimă și anumitor tipuri de cancer.

Este un fruct rotund care se coace în perioada septembrie - ianuarie. Este originară din Africa și se crede că provine din Peninsula Arabeă. Proprietățile medicinale ale rodiei au fost valorificate de-a lungul istoriei, datând de mii de ani.

Deși seamănă puțin cu merele roșii, în interior sunt complet diferite. De asemenea, nu se mănâncă mușcând din ea. Coajia groasă și tare se deschide pentru a găsi în interior semințe suculente, numite arili. Aceste semințe de rodie comestibile sunt crocante, ușor acide și absolut delicioase.

Se pot folosi în prepararea parfaiturilor de iaurt, salatelor de fructe, bolurilor cu cereale, cocktailurilor, etc. 

Valori nutriționale
Semințele de rodise sunt o sursă excelentă de nutrienți, în special fibre, antioxidanți, vitamine B și minerale, potrivit realsimple.com.

Iată proprietățile nutriționale pentru o cană cu rodie, potrivit datelor USDA:

Calorii: 145
Grăsime totală: 2,05 grame (g)
Proteine: 2,92 g
Carbohidrați totale: 32,7 g
Fibre: 7 g
Zahar: 23,9 g
Vitamina C: 17,8 mg
Vitamina K: 28,7 mcg
Folat (vitamina B9): 66,5 mcg
Potasiu: 413 mg
Cupru: 0,28 mg

Beneficii
Rodiile reprezintă o sursă aromată de nutrienți.

1. Antioxidanți
Fructele sunt, în general, surse bogate de antioxidanți, iar rodiile sunt un prim exemplu în acest sens. Există câțiva antioxidanți diferiți care se găsesc în rodii - unii dintre micronutrienții săi, cum ar fi vitamina C, acționează ca antioxidanți, la fel ca și antocianii, un compus vegetal care conferă rodiei nuanța sa vibrantă.

„Există 700 mg de antioxidanți polifenoli în fiecare porție de 8 oz de suc de rodie. Cercetările anterioare au arătat că sucul de rodie are mai multă potență antioxidantă decât vinul roșu, sucul de struguri sau ceaiul verd”, spune Roxana Ehsani, dietetician sportiv din Miami.

Este important să cponsumi antioxidanți întrucât ajută la combaterea radicalilor liberi, reducerea daunelor celulare și apărarea împotriva bolilor. Pe lângă reducerea riscului de dezvoltare a anumitor tipuri de cancer și boli de inimă, alimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi rodiile, contribuie și la sănătatea pielii, creierului și ochilor.

2. Fibre și polifenoli
Fibrele alimentare sunt unul dintre cei mai puternici nutrienți găsiți în rodii. Fiecare ceașcă furnizează 7 grame. Necesarul zilnic mediu de fibre pentru un adult este de circa 25 g pe zi pentru femei și 38 g pe zi pentru bărbați, conform Academiei de Nutriție și Dietetică a SUA.

Conținutul impresionant de fibre nu este singurul motiv sănătos pentru a mânca mai multă rodie. Fructul reprezintă și o sursă de polifenoli, care funcționează ca prebiotice. 

3. Inimă sănătoasă
Unii spun că anumite alimente seamănă cu organele ale căror funcții le susțin. De exemplu, nucile sunt benefice pentru sănătatea creierului și seamănă oarecum cu creierul uman. În mod similar, rodiile, care seamănă vag cu inima, susțin sănătatea cardiovasculară.

Există mai multe moduri în care rodiile pot proteja inima.Acestea pot crește colesterolul „bun” HDL în timp ce scad nivelul de colesterol LDL „rău”, scad tensiunea arterială, reduc angina pectorală, îmbunătățește sănătatea arterelor prin prevenirea formării plăcii, combat ateroscleroza și inflamația. 

4. Performanța atletică
Sucul de rodie poate ajuta la performanța atletică și la accelerarea recuperării după exerciții fizice, arată cercetările.De asemenea, îmbunătățește biodisponibilitatea oxidului nitric, ceea ce ajută corpul să obțină nutrienții de care are nevoie pentru exerciții.

5. Controlul zahărului din sânge
Fructele conțin zaharuri naturale, inclusiv rodiile, deși acesea au un conținut scăzut de zahăr. Astfel că persoanele cu diabet pot mânca aceste fructe. 

Studiile efectuate atât la animale, cât și la oameni au arătat că rodia poate îmbunătăți glicemia la cei care suferă de diabet. Ar putea reduce, de asemenea, hemoglobina A1C, care este măsura controlului zahărului din sânge.

Efecte secundare
Este sigur să mănânci semințe de rodie și să bei suc de rodie, conform Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă. Efectele secundare sunt puțin probabile, dar unii oameni pot avea reacții alergice sau pot experimenta disconfort digestiv.

Persoanele sensibile la fructani, un tip de carbohidrați, pot avea probleme dibestive de la rodie, cum ar fi gaze, balonare și diaree. 

Totodată, rodiile pot interacționa cu anumite medicamente, cum ar fi diluanții de sânge.

 

×
Subiecte în articol: rodie sanatate