Experții spun că adulții au nevoie în medie de 7 până la 9 ore de somn pe noapte, însă acest lucru poate fi o provocare pentru mulți oameni.
Cum să ai un somn odihnitor
Echilibrul zahărului din sânge
Nivelurile variate ale zahărului în sânge pot perturba somnul, provocând treziri de noapte sau dificultăți de somn.
Proteinele (pui, pește, linte) și carbohidrați complecși, cum ar fi cerealele integrale, la masa de seară ajută la susținerea producției de serotonină, un precursor al melatoninei, hormonul care induce somnul.
Unii oameni pot beneficia de o mică gustare echilibrată înainte de culcare, cum ar fi o banană mică cu unt de migdale, care poate ajuta la stabilizarea zahărului din sânge peste noapte.
Nivelul fierului și reglarea energiei
Fierul este cheia pentru transportul oxigenului și producerea de energie, ambii factori influențând calitatea somnului. Adaugă alimente bogate în fier în dietă, cum ar fi carnea roșie slabă, spanacul și leguminoasele.
Stresul și igiena somnului
Crearea unei rutine de culcare este o modalitate eficientă de relaxare înainte de culcare - scrierea în jurnal, yoga și evitarea ecranelor cu cel puțin o oră înainte de culcare.
Principalul lucru pe care să te concentrezi este relaxarea - alimentele bogate în magneziu, cum ar fi verdeața cu frunze, nucile și semințele pentru a promova relaxarea.
Cofeină și stimulente
Reevaluează aportul de cofeină sau stimulentele, mai ales după-amiaza. Acestea pot persista în organism ore întregi, reducând calitatea somnului.
Hormoni de lumină și somn
Ritmul circadian este important pentru somn. Ritmurile noastre circadiene sunt ciclurile de 24 de ore care au loc în corpul nostru, cu impact asupra schimbărilor noastre fizice, mentale și comportamentale.
Este important să sprijinim acest lucru prin producția de melatonină. Expunerea la soare de dimineață pentru a e ancora ciclul somn-veghe și reducerea luminii seara, plus evitarea luminii albastre. Efectuarea unor exerciții de respirație ne ajută să adormim, potrivit gbnews.com.