x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 moduri de a ameliora simptomele de răceală și gripă la domiciliu

5 moduri de a ameliora simptomele de răceală și gripă la domiciliu

31 Oct 2023   •   12:26
5 moduri de a ameliora simptomele de răceală și gripă la domiciliu

Nu vă simțiți bine? Nu vă faceți griji - avem câteva remedii casnice pentru răceală și gripă, testate și încercate, care vă vor ajuta să vă recuperați rapid!

Hidratați-vă corpul

Pe durata bolii, este bine să consumați multe lichide - în special băuturi calde. Ceaiul cu miere, ceaiurile din plante, bulionul, sucul de zmeură - acestea sunt surse bune de lichide și vitamine care vor hidrata gâtul și vor face expectorația mai ușoară. Băuturile calde ajută, de asemenea, la reducerea febrei și la prevenirea deshidratării.

Menținerea unei bune hidratări în timpul unei infecții ajută organismul să lupte împotriva bolii și să elimine toxinele. Cu toate acestea, evitați băuturile carbogazoase, băuturile cu cofeină și băuturile alcoolice, deoarece acestea pot irita gâtul și au un efect de deshidratare. În plus, alcoolul poate agrava unele dintre simptomele bolii, cum ar fi durerile de cap, durerile musculare și greața.

Beți cu înghițituri mici, dar des, de preferință la fiecare oră. Dacă aveți febră, dureri de gât sau curge nasul, hidratarea este deosebit de importantă. De asemenea, nu uitați să umidificați aerul din camera în care vă aflați, deoarece aerul uscat poate agrava simptomele răcelii.

Inhalațiile vă vor ajuta să respirați

Faceți o inhalație cu uleiuri esențiale sau chiar apă fierbinte cu sare. Turnați câteva picături de ulei de eucalipt, mentă sau lavandă într-un bol cu apă fierbinte sau dizolvați o linguriță de sare și inhalați aburul timp de câteva minute. Inhalarea vă va ajuta să vă curățați sinusurile și să vă ușurați durerea de cap.

Nu uitați că inhalările nu sunt potrivite pentru toată lumea. Acestea nu trebuie folosite dacă aveți febră, dacă suferiți de hipertensiune arterială, astm, alergii la ingredientele din preparatele pentru inhalare sau probleme cardiace.

Pentru ca inhalarea să fie eficientă, trebuie să respectați câteva reguli. În primul rând, faceți-o în mod corect - puteți folosi un inhalator sau un nebulizator special, sau pur și simplu un vas cu apă fierbinte și un prosop. În al doilea rând, adaptați temperatura și timpul de inhalare la nevoile dumneavoastră - de obicei, 10-15 minute de inhalare la aproximativ 50 de grade Celsius sunt suficiente. În al treilea rând, nu mâncați, nu beți și nu fumați timp de cel puțin o oră după inhalare, pentru a nu irita mucoasa. Nu uitați să țineți ochii închiși în timpul inhalării, iar vasul de inhalare trebuie să stea în mod stabil pe o suprafață plană - veți evita arsurile accidentale.

Antibiotice și analgezice naturale

Ardei iute, usturoi, ghimbir - acestea sunt ingrediente care stimulează circulația și au efecte antibacteriene și antiinflamatorii. Adăugați-le în mâncărurile dvs. sau faceți-vă o infuzie din ghimbir feliat și lămâie. Aceasta vă va ajuta să luptați împotriva infecției și să vă încălziți organismul. Pentru a combate virușii care asediază mucoasele gâtului și ale nasului, este recomandat să folosiți apă sărată (sub formă de gargară pentru gât și, respectiv, un spray nazal).

Echinacea, pe de altă parte, este o plantă care ajută la stimularea sistemului imunitar și la combaterea infecțiilor, lucru dovedit științific. Puteți cumpăra capsule sau tinctură de echinacea și le puteți folosi conform instrucțiunilor producătorului.

Odihnește-te

Nu vă suprasolicitați și lăsați-i timp corpului dumneavoastră să se refacă. Întindeți-vă în pat, citiți o carte, vizionați un film - faceți ceva ce vă place și relaxați-vă. Odihna este esențială pentru ca sistemul dumneavoastră imunitar să funcționeze corect și să se refacă mai repede. Nu o subestimați - odihna în timpul bolii nu numai că vă ajută să vă recuperați mai repede, dar previne și complicațiile, cum ar fi bronșita sau pneumonia.

Profitați de siropurile de casă

Siropul de ceapă este un remediu de casă dovedit, care are un efect expectorant și antiinflamator. Acesta va ajuta la ameliorarea tusei și a durerilor de gât. Pentru a-l prepara, nu aveți nevoie decât de ceapă, zahăr sau miere și apă. Cum se prepară?

1. Se curăță ceapa și se taie în bucăți mici.

2. Se pune ceapa într-un vas și se presară zahăr sau se toarnă miere peste ea. Zahărul sau mierea trebuie să acopere ceapa.

3. Turnați suficientă apă cât să acopere abia ceapa; cel mai bun raport dintre miere și ceapă este de 50:50. Puteți adăuga în amestec și un cățel de usturoi.

4. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ 30 de minute, până când ceapa se înmoaie și lichidul se îngroașă.

5. Strecurați siropul printr-o sită sau un tifon și turnați-l într-un borcan curat.

6. păstrați siropul în frigider și beți câte o lingură de mai multe ori pe zi.

Siropul de ceapă are puternice proprietăți antibacteriene și antiseptice, astfel încât susține sistemul imunitar. Îl puteți administra și copiilor, dacă aceștia au peste un an și nu sunt alergici la ceapă sau la miere.

Nu uitați că remediile casnice nu înlocuiesc un medic sau un medicament. Mai ales dacă simptomele se agravează, aveți febră, dificultăți de respirație sau alte afecțiuni grave, consultați cât mai repede medicul.

Bibliografie:

  1. Orenstein, Beth W., 8 Ways You Could Be Making Your Cold Worse, Everyday Health, https://www.everydayhealth.com/cold-flu/common-mistakes-that-prolong-sickness/
  1. Ward, E.M., Best (and Worst) Drinks When You Have a Cold, WebMD, https://symptoms.webmd.com/cold-flu-map/how-to-stay-hydrated-when-youre-sick
  2. Gurarie, M., Breathe Better With Steam Inhalation, Very Well Health, https://www.verywellhealth.com/steam-inhalation-for-cold-and-sinus-5213591
  3. 12 Natural Treatment Tips for Colds and Flu, WebMD, https://www.webmd.com/cold-and-flu/12-tips-prevent-colds-flu-1
  4. Holland, K., Everything You Need to Know About the Common Cold, Healthline, https://www.healthline.com/health/cold-flu/cold
  5. Orenstein, Beth W., 8 Ways You Could Be Making Your Cold Worse, Everyday Health, https://www.everydayhealth.com/cold-flu/common-mistakes-that-prolong-sickness/
  6. Graedon, J. i T., Calming a cough using a recipe for onion syrup, Houston Chronicle, https://www.houstonchronicle.com/lifestyle/renew-houston/health/article/Calming-a-cough-using-a-recipe-for-onion-syrup-17530253.php
×