x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 6 ceaiuri care te ajută să adormi repede și să ai un somn odihnitor

6 ceaiuri care te ajută să adormi repede și să ai un somn odihnitor

de Redacția Jurnalul    |    25 Ian 2024   •   21:30
6 ceaiuri care te ajută să adormi repede și să ai un somn odihnitor

Ceaiurile pentru somn sunt din amestecuri de plante care induc o stare de calm și relaxare înainte de culcare.

Multe tipuri de ceaiuri din plante au fost folosite ca remedii naturale pentru somn de secole, datorită ingredientelor pe care le conțin și care combat insomnia, stresul și anxietatea.

Iată 6 ceaiuri de plante care te relaxează și te ajută să adormi mai repede și să ai un somn odihnitor:

Ceai de mușețel

Ceaiul de mușețel este un tip de ceai din plante cu o aromă florală delicată și cu posibile beneficii pentru sănătate.
Este făcut din mușețel, o plantă care este adesea folosită pentru a promova somnul datorită efectelor sale sedative.

Într-o analiză a 12 studii, s-a constatat că mușețelul îmbunătățește în siguranță calitatea somnului, deși nu a afectat semnificativ insomnia. Un alt studiu a investigat modul în care consumul de ceai de mușețel a afectat 80 de femei care au născut recent și care au avut o calitate slabă a somnului.

Ceai de lavandă

Ceaiul de lavandă se obține prin fierberea în apă a mugurilor de floare de levănțică, creând o băutură de un violet vibrant, cu o aromă și un gust aparte.

Nu numai că este adesea apreciată ca un ceai liniștitor înainte de culcare, dar unele cercetări susțin, de asemenea, că lavanda ar putea promova relaxarea și îmbunătăți calitatea somnului.

Unele studii arată, de asemenea, că uleiul esențial de lavandă ar putea reduce anxietatea și îmbunătăți somnul, deși nu este clar dacă aceste constatări se aplică ceaiului de lavandă.

Ceai de valeriană

Valeriana este un tip de plantă cu flori folosită ca plantă sau ca supliment.
Rădăcinile uscate ale plantei sunt folosite pentru a face ceai de valeriană, care este uneori folosit ca un ajutor natural pentru somn. Deși nu este clar cum funcționează rădăcina de valeriană, se crede că aceasta crește nivelul unui neurotransmițător numit acid gama-aminobutiric (GABA), care reduce anxietatea.

Ceai de magnolie

Făcut din scoarță, muguri și tulpini uscate ale plantei de magnolie, ceaiul de magnolie este adesea folosit ca un ajutor natural pentru somn în multe forme de medicină tradițională.

Planta conține honokiol și magnololol, doi compuși care au efecte sedative. Potrivit unui studiu efectuat pe femei care au născut recent, consumul de ceai de magnolie timp de 3 săptămâni a îmbunătățit semnificativ depresia și calitatea somnului, comparativ cu un grup de control.

Ceai verde cu conținut scăzut de cofeină

Ceaiul verde este un tip popular de ceai cunoscut pentru aroma sa distinctă și pentru beneficiile pentru sănătate. În mod interesant, unele studii sugerează că ar putea, de asemenea, să îmbunătățească calitatea somnului și să lupte împotriva insomniei.

Alte cercetări sugerează că epigallocatechina-3-O-galat (EGCG), care se găsește în ceaiul verde, ar putea fi de vină pentru efectul sedativ al ceaiului verde.

Asigurați-vă că alegeți un ceai verde cu un conținut scăzut sau fără cofeină dacă intenționați să îl beți aproape de ora de culcare.

Ceai de floarea pasiunii

Floarea pasiunii, denumită uneori Passiflora sau Maypop, este o plantă care a fost studiată de mult timp pentru proprietățile sale medicinale puternice.

Extractul de passiflora este disponibil în tincturi și capsule și este utilizat pe scară largă ca supliment pe bază de plante.

Puteți, de asemenea, să preparați frunzele proaspete sau uscate ale plantei pentru a obține ceai de passiflora.

Potrivit unei analize a nouă studii, preparatele din plante de floarea pasiunii - inclusiv ceaiurile, siropurile și tincturile - ar putea acționa ca un sedativ natural și ar putea ajuta la ameliorarea anxietății, scrie Healthline, citat de dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: ceaiuri somn dormit