Mai toate dietele ce promit că ne scapă de kilogramele în plus ne propun să punem cruce glucidelor, gustărilor şi tutuor alimentelor care ne provoacă o stare de bine. Iată că studiile îi încurajează pe cei care nu ţin în totalitate cont de aceste reguli.
Glucide
Toate dietele inspirate din dieta Atkins au ca numitor comun suprimarea glucidelor. Totuşi, s-a observat că, pe termen lung, este aproape imposibil să renunţăm la acestea. Potrivit unui studiu publicat în revista Annals of Internal Medecine, persoanele care au mâncat glucide în decursul dietei au reuşit să scape de mai multe kilogramele comparativ cu cele care le-au exclus total. Pentru o alimentaţie echilibrată, ni se recomandă să mâncăm cinci porţii de produse cerealiere pe zi, în special ovăz şi orez brun. Glucidele sunt o sursă nu doar de energie, dar şi de fibre, indispensabile pentru un tranzit uşor.
Gălbenuşuri de ou
De regulă, suntem sfătuiţi să mâncăm albuşul şi gălbenuşul să-l aruncăm. Dar un studiu al Universităţii britanice Surrey demonstrează a mâncă două ouă pe zi timp de 12 de săptămâni nu i-a împiedicat pe cei care ţineau dietă să elimine acelaşi număr de kilograme şi să reducă nivelul de colesterol ca persoanele care nu au mâncat ouă. Trebuie reţinut că nivelul de colesterol din gălbenuş este mic comparativ cu cel din grăsimile saturate din preparatele de carne, de exemplu. În schimb, gălbenuşul conţine proteine de bună calitate, calciu şi fier, elemente indispensabile unei diete echilibrate nutriţional.
Gustări
Bineînţeles nu înseamnă să ronţăim pachete de biscuiţi şi bomboane, ci să ne bucurăm de gustarea de la ora 11:00 şi 17:00. Pentru că un studiu al cercetătorilor canadieni publicat în British Journal of Nutrition arată că nu e nici o diferenţă între kilogramele pierdute de femeile care au beneficiat de cele două gustări şi cele care s-au privat de acestea. În concluzie nu renunţaţi la gustarea de dimineaţă şi de după masă, dar cu un ochi vigilent îndreptat spre caloriile în aşa fel încât în total, pe zi, acestea să nu depăşească 1.200, evident dacă vreţi să slăbiţi.
Plăcere în cantităţi rezonabile
Bomboane, nu! Ciocolată, nu! Dieteledrastice ne obligă să excludem orice aliment dătător al unei stări de bine. De aceea, dietele astea devin un chin care treptat se imprimă pe chipul celor ce vor să slăbească. Dar cercetătorii de la Universitatea din Toronto aduc dovezi potrivit cărora persoanele care s-au privat de plăcerea unui aliment la care poftesc pur şi simplu n-au ajuns la silueta mult râvnită. Asta înseamnă că în cantităţi rezonabile este bine să ne facem din când în când câte o mică plăcere cu una-două pătrăţele de ciocolată sau o bomboană de bună calitate.