x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alergia la frig

Alergia la frig

de Oana Antonescu    |    27 Ian 2009   •   00:00

Frigul nu este pe placul nimănui. Dar unii dintre noi au mai multe motive de a nu tolera temperaturile scăzute. Un astfel de motiv este alergia la frig, o formă de urticarie care se declanşează iarna, când temperaturile sunt scăzute.



Cel mai frecvent, umflăturile, roşeaţa şi mâncărimile apar pe faţă (obraji în special) şi mâini, adică zonele cele mai expuse. "Aerul sau apa rece poate produce la unele persoane erupţii cutanate cu prurit (mâncărimi). În cazuri mai rare, pot apărea şi alte simptome caracteristice urticariei: dificultate în respiraţie, scăderea tensiunii, creşterea frecvenţei ritmului cardiac", atrage atenţia dr Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina. Urticaria se estompează în doar câteva minute sau două-trei ore de la încetarea expunerii la frig, dar reapare ori de câte ori se intră în contact cu factorul declanşator.

PREDISPOZIŢIE
De cele mai multe ori, există o predispoziţie genetică la acest tip de alergie, dar ea poate fi şi dobândită pe parcursul vieţii. "Persoanele cu teren alergic înnăscut au un risc mai mare de a dezvolta alergie la frig", precizează dr Carmen Curea. Copiii şi tinerii reprezintă categoria de vârstă cea mai expusă riscului de urticarie la frig.
Alergia la frig se poate diagnostica printr-un test simplu şi necostisitor: testul la gheaţă. Se introduce o mână într-un vas cu apă rece sau cu gheaţă, iar dacă în următoarele minute urticaria devine vizibilă, testul este pozitiv.

DESENSIBILIZARE
Pentru că este o formă de alergie, urticaria declanşată de frig se tratează cu antihistaminice obişnuite. "În paralel cu medicamentele, trebuie să se încerce o desensibilizare la frig. Ea presupune introducerea mâinilor în apă rece, la o temperatură de 8 grade Celsius, crescând treptat timpul de expunere la frig şi încercând desensibilizarea unei suprafeţe din ce în ce mai mari de piele (braţe, picioare). De asemenea, se pot face imersii alternând apa rece cu apă caldă", recomandă dr Carmen Curea.
Pentru a preveni crizele de urticarie, ar trebui să se evite expunerea la frig. Aceasta înseamnă că nu trebuie să trecem brusc de la temperatura ridicată din casă la cea foarte scăzut de afară şi trebuie să purtăm în acest sezon mănuşi, fular (cu care să acoperim o suprafaţă cât mai mare de faţă), şosete groase.

BOLI ASCUNSE
Alergia la frig poate avea la origine boli grave, cum sunt hepatitele. "Dacă medicul suspectează existenţa unei astfel de probleme, el va indica dozarea unor proteine din sânge care se numesc crioglobuline şi care declanşează reacţia urticariană", explică dr Carmen Curea. Dacă nivelul acestor proteine este ridicat, se vor continua investigaţiile.

×
Subiecte în articol: frig dermatologie