x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Alimentele şi bronzul

Alimentele şi bronzul

de Magda Marincovici    |    30 Iul 2012   •   18:15
Alimentele şi bronzul

Cremele de protectie, vestimentatia adecvata, dar si alimentatia ne pot ajuta sa dobandim un bronz uniform, sa ne hidratam corespunzator si sa ne ferim de insolatie.

Razele ultraviolete degajate de soare activeaza producerea de melamina (pigment al pielii). Dar, in acelasi timp, razele ultraviolete (UV) contribuie la multiplicarea radicalilor liberi in interiorul celulelor cutanate. Astfel, se declanseaza un proces de imbatranire prematura a pielii si, treptat, se deschide usa riscului major al cancerului de pielii.

Solutia? Asigurarea unui consum suficient, sistematic de vitamine cu proprietati antioxidante: A, C si E. Aceste vitamine formeaza o bariera naturala in calea efectelor negative ale radicalilor liberi. De asemenea, este recomandata cresterea aportului de seliniu, un antioxidant valoros, si de betacaroten sau provitamina A. Cand concentratia acestor vitamine este suficienta, pielea noastra devine mai rezistenta, ne protejeaza mai bine de UV si se bronzeaza uniform.

* Vitamina C si betacarotenul sunt depozitate in cantitati indestulatoare in toate legumele si fructele verii. Beneficiile acestora sunt maxime daca le vom manca proaspete sau sub forma de sucuri. Concret: coacaze, agrise, mure, fragi, ardei gras, rosii, ardei gras. Extrem de utile sunt ciupercile, mango, caisele, pepenele galben, morcovii, piersicile, dovleceii, prunele etc.
* Vitamina A se gaseste din belsug in ficat, galbenus, peste gras, unt, branzeturi.
* Vitamina E este predominanta in uleiuri vegetale, in special cele din floarea soarelui si din porumb, in alune, migdale – care sunt suficiente pentru un mic dejun echilibrat nutritional -, in legume proaspete.
* Seleniul este dobandit prin consumul de crustacee, fructe de mare si peste, ciuperci, usturoi si ceapa, cereale complete. Trebuie sa stim ca atunci cand mergem frecvent la plaja, acizii grasi din membranele celulare ale pielii sunt distrusi de razele UV, pielea avand tendinta de a pierde din elasticitate si din rezervele de apa. Pentru a stopa deshidratarea, trebuie mentinut echilibrul intre lichidele eliminate si cele consumate, inclusiv din uleiuri vegetale si peste bogat in acizi grasi esentiali alpha-linolenic din familia omega-3. Iaea recimandarileL* 1,5 – 2 litri de apa plata sau carbogazoasa, fara gheata, cu lamaie * 1-2 linguri de ulei din nuci, germeni de grau sau soia ori o portie de peste gras (somon, sardine, ton, macrou etc.).
Si mai retineti ca tigara si alcoolul sunt dusmani ai pielii in orice moment al anului, dar mai ales vara, cand UV reprezinta un element suplimentar de agresiune la nivelul celulelor epidermei.

Ciocolata
Cercetatorii de la Universitatea Laval din Quebec spun ca nivelul ridicat de polifenoli din ciocolata neagra ar contribui la protejarea pielii de neplacerile provocate de UV. Explicatia? Principalul ingredient, cacao, din compozitia ciocolatei negre, asigura o buna oxigenare si circulatie a sangelui la suprafata pielii.

×