x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Argila şterge ridurile fine

Argila şterge ridurile fine

de Georgeta Licsandru    |    06 Mai 2008   •   00:00

Psihologii occidentali vorbesc despre o nouă formă de dependenţă – “dependenţa de frumuseţe”. Aproximativ 30% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi sînt “dependenţi de frumuseţe” şi ar face orice să arate mai bine.

Psihologii occidentali vorbesc despre o nouă formă de dependenţă – “dependenţa de frumuseţe”. Aproximativ 30% dintre femei şi 15% dintre bărbaţi sînt “dependenţi de frumuseţe” şi ar face orice să arate mai bine. De la injecţiile cu botox pînă la liftingul facial, dependenţii de frumuseţe nu se dau în lături de la nimic. Pentru dependenţii de frumuseţe, dar nu numai pentru ei, medicina populară vine cu un remediu blînd şi eficient în acelaşi timp: argila. Tonifiere, hidratare, eliminarea excesului de sebum, netezirea ridurilor fine… Toate acestea pot fi obţinute cu ajutorul unei măşti cu argilă. Aceasta are proprietăţi astringente, antiseptice şi calmante asupra tenului. Specialiştii recomandă argila datorită con­ţi­nu­tului ridicat de minerale: calciu, magneziu, siliciu, fier, potasiu. În terapie este folosită argilă de mai multe culori: roşie, verde, galbenă, albă. Pentru îngrijirea tenului, rezultatele cele mai bune sînt obţinute cu ajutorul argilei albe şi al celei galbene.

Ten strălucitor

Dr Cristina Pavel, medic specialist me­dicină de familie, cu competenţe în api-fi­to­terapie şi homeopatie, ne sfătuieşte să a­mes­tecăm argila cu diferite sucuri de le­gu­me sau fructe. Astfel, în cazul tenului pa­lid, lipsit de strălucire, argila se combină cu suc de castravete. Dacă aveţi tenul us­cat, soluţia poate fi o mască din argilă, ulei de măsline şi gălbenuş de ou. Măştile se a­plică în strat subţire pe faţă, se lasă să ac­ţioneze 20-30 de minute, apoi se spală cu apă sau ceai călduţ. Este suficient să ne aplicăm o mască o dată la trei-patru zile, efectele se vor vedea după cîteva săptă­mîni. Tenul îşi va recăpăta strălucirea şi fermitatea. Argila întăreşte musculatura feţei, deoarece vitaminele şi mineralele pătrund prin pori şi îmbunătăţesc cir­cu­laţia sangvină la nivelul feţei. Primăvara, vîntul, praful afectează pelicula protectoa­re a pielii. În aceste situaţii, argila amestecată cu miere este un remediu extraodinar. Argila şi mierea au proprietăţi emoliente, hidratante, tonice, antiiritante. Efectul imediat al unei măşti în care adăugăm miere, tinctură de propolis şi argilă este reducerea inflamaţiilor şi a mîncărimilor.

TEN SEBOREIC. Doctorul Cristina Pavel recomandă argila atît pentru îngrijirea tenului seboreic, cît şi pentru pielea din zona decolteului. Pentru închiderea porilor şi îndepărtarea excesului de sebum se amestecă o linguriţă de argilă cu suc de lămîie sau de portocale. Proprietăţile astringente ale unei astfel de măşti se datorează silicatului de aluminiu din argilă.

Infuzii. Pentru îngrijirea pielii seboreice, argila se poate dizolva în infuzii din plante cu proprietăţi antiseptice şi cicatrizante: frunze de nuc, brusture, salvie, gălbenele. Pentru îngrijirea tenului gras, infuziile din plante trebuie să fie foarte concentrate – trei-patru linguriţe de plantă la o cană cu apă fierbinte. Dacă tenul este iritat, în infuzie se adaugă flori de muşeţel, care au efect calmant.

×
Subiecte în articol: cosmetica argila