x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la păduchi. Prevenție, semne, remedii naturale

Atenție la păduchi. Prevenție, semne, remedii naturale

12 Aug 2024   •   21:15
Atenție la păduchi. Prevenție, semne, remedii naturale

Sezonul de vară reprezintă un prilej și de bucurie, vacanță, tabere dar vine și cu unele neplăceri, mai ales la copii.

Păduchii sunt paraziți care trăiesc pe scalp și se hrănesc cu sânge. aceștia nu sunt purtători de boli dar pot provoca mâncărime severă și iritații ale scalpului. Păduchii se răspândesc prin contact direct cu părul unei persoane infectate sau prin intermediul obiectelor personale, cum ar fi piepteni, perne sau pălării.

Ce trebuie să știi despre păduchi

Păduchii sunt mici, de culoare gri sau maro, au 2 - 3 mm lungime. Ouăle , numite lindini, sunt și mai mici. Lindinile sunt lipite de firele de păr, în apropierea scalpului, și sunt greu de îndepărtat.

Oricine poate lua păduchi, indiferent de vârstă, sex sau mediu social. Se răspândesc în principal prin contact direct cap-la-cap, frecvent în rândul copiilor care se joacă împreună. Păduchii pot fi transferați și prin obiecte personale contaminate.

Citește și Vacanța elevilor din februarie 2025 pentru fiecare județ

Semne ale prezenței păduchilor

Copiii sunt cei mai predispuși să ia păduchi ca urmare a mediului în care își desfășoară activitatea - grădiniță, școală, locuri de joacă, tabere. 

Principalele semne ale prezenței păduchilor sunt:

-copilul se scarpină în cap des, în special în zona cefei și în spatele urechilor.

-simte că-i umble ceva pe cap

-răni și iritații provocate de scărpinat

-vezi lindini pe firele de păr, în special la baza acestora.

-păduchi adulți.

Examinarea pentru găsirea păduchilor

Folosește o lampă cu lumină puternică și un pieptene special pentru a examina atent părul copilului. Împarte părul în secțiuni mici și pieptănă fiecare secțiune de la rădăcină până la vârfuri. Verifică pieptenele după fiecare trecere prin păr.

Acordă o atenție specială zonelor din spatele urechilor și la baza gâtului.

Citește și Val de caniculă în Câmpia Română și Banat: 15 județe și Capitala, sub cod galben

Cum scapi de păduchi

Este mai ușor să scape de păduchi persoanele cu părul scurt dar există produse specializate în farmacii, astfel că nu este o problemă nici pentru persoanele cu părul lung. 

Șampoanele pentru păduchi vin cu instrucțiuni de folosire. De obicei este necesar să speli copilul de mai multe ori pe păr. Poate fi necesară repetarea tratamentului după 7-10 zile. După fiecare spălare, piaptănă părul copilului cu un pieptene special pentru a îndepărta păduchii și lindinile.

Este necesar să speli lenjeria de pat, hainele și obiectele personale ale copilului cu apă fierbinte. Specialiștii recomandă și curătarea întregi case pentru a evita recontaminarea. 

Remedii naturale pentru a scăpa de păduchi

În primul rând este bine să știi că majoritatea produselor pentru păduchi sunt alcătuite din ingrediente naturale.

Totodată, poți aplica pe păr ulei de măsline sau de cocos deoarece acestea sufocă păduchii. Totodată, uleiurile esențiale, cum ar fi uleiul de arbore de ceai, pot avea proprietăți insecticide și pot fi adăugate în șamponul obișnuit.

Poți aplica pe păr și oțet alb. Acesta slăbește adeziunea lindinilor la firele de păr, facilitând îndepărtarea lor cu un pieptene special.

Cât timp trăiesc păduchii pe cap

Păduchii trăiesc aproximativ 30 de zile pe scalpul uman. Femelele pot depune între 50 și 100 de ouă pe durata vieții lor. Ouăle eclozează în aproximativ 7-10 zile, iar năpârlirea și maturarea durează încă 7-10 zile. Fără o gazdă umană, păduchii nu pot supraviețui mai mult de 24-48 de ore.

În cât timp scapi de păduchi

Durata pentru a scăpa de păduchi variază în funcție de gravitatea infestării și de eficiența tratamentului aplicat. În general, poate dura între 1-2 săptămâni pentru a elimina complet păduchii, incluzând tratamente repetate și curățarea temeinică a mediului înconjurător. Persistența și respectarea instrucțiunilor de tratament sunt esențiale, potrtivit catine.ro.

×