x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Banii trag la fericiţi

Banii trag la fericiţi

28 Mar 2010   •   00:00
Banii trag la fericiţi

Mai mare sau mai mică, luxoasă sau modestă, so­bră sau extravagantă, casa dezvăluie persona­li­tatea proprietarului ei. Iar când acesta este unul dintre cei mai bogaţi oameni din lu­me, reşedinţa lui este spectacolul unei imaginaţii fără limite.

Se ştie deja că membrii clubului celor mai bogaţi oameni din lume au şi cele mai luxoase case. Re­şe­dinţa personală e pentru ei un fel de carte de vizită a grandorii lor financiare, dar şi locul unde se manifestă din plin toate talentele şi imaginaţia lor. De aici porneşte  o întregă filosofie în felul cum privesc ei banii şi cum îi cheltuiesc. Astfel, standardul imobiliar ce caracterizează casta miliardarilor sunt reşedinţele de  dimensiuni impresionante, cu două-trei niveluri, multe camere şi săli de baie, neapărat un living mare, piscină interioară, săli de sport, de cinema, de biliard sau de conferinţe,  bi­bliotecă şi birou, lifturi sau scări interioare şi terase. Cât priveşte spaţiul generos din jurul casei, de pe acesta rareori lipsesc piscina în aer liber, barul cu jacuzzi, terenul de golf, de baschet sau de tenis şi multe alte amenajări, care mai de care mai extravagante. Tot ceea ce îi diferenţiază însă pe miliardari în materie de case sunt arhitectura şi designul, materialele de construcţie, culorile, ornamentele, decorurile şi mobilierul. Aici, fiecare cu preferinţele şi gustului sau al specialistului pe care îl consultă.  


TOATE AU UN NUME
Miliardarii au şi obiceiul să îşi "boteze" casele sau să le poreclească. Numele reşedinţelor trădează relaţia pe care proprietarii bogaţi  o au cu casa lor, cum se simt acolo şi chiar care sunt aspiraţiile lor. De pildă, cea mai populară vedetă a televiziunii americane şi cea mai bogată femeie din showbiz, Oprah Winfrey, şi-a numit casa în stil georgian din California, cu o suprafaţă de aproximativ 2.140 de metri pătraţi, "Pământul făgă­duinţei". Se pare că Oprah, când a ales-o, a fost fermecată de priveliştea minunată, locul fiind situat între ocean şi munte. Şi-a dorit-o atât de mult, chiar dacă atunci nu era atunci de vânzare, încât a reuşit să-l deter­mine pe proprietarul ei să i-o vândă, semnându-i pe loc un cec de 50 de milioane de dolari.

"Casa deşteaptă" a fondatorului Microsoft, Bill Gates, este una dintre cele mai tehnologizate case din lume, dotată cu cele mai sofisticate  sisteme high tech. Situată în apropiere de Seattle, casa cu o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi, "Medina", după numele zonei retrase pe una dintre colinele din apropierea lacului  Washington, unde se găseşte, a fost evaluată la aproximativ 140 de milioane de dolari. Între dotările deosebite pe care le are, vestită este piscina cu sistem muzical subacvatic, sufrageria de aproximativ 1.000 de metri pătraţi şi o bibliotecă cu două uşi secrete, mascate de rafturi false de bibliotecă.

Casele miliardarilor nu sunt doar scumpe, ci şi atrăgătoare, ca un magnet sau ca o femeie frumoasă. Aşa este, de pildă, casa preşedintelui şi directorului executiv al companiei multinaţionale Oracle, Larry Ellison, numită "Vila imperială". E construită în stil japonez, imitând pagodele, iar în grădina casei sunt 500 de arbori, de la cireşi până la arţari şi arbori ginko (ginko biloba), plantaţi tot după moda japoneză.


GRANDOARE ORIENTALĂ
Deşi a pierdut foarte mult din averea lui din cauza crizei, miliardarul de origine indiană Lakshmi Mittal, proprietarul oţelăriilor ArcelorMittal, s-a menţinut în top10 al Forbes, ocupând locul 5, cu 28,7 miliarde de do­lari. Între proprietăţile lui occidentale figurează re­şe­dinţa din Londra, un veritabil palat, pe care a dat o sumă-record când l-a cumpărat acum şase ani, 128 de mi­lioane de dolari. Casa lui Mittal este, într-adevăr, spectaculoasă, interioarele arată ca în poveşti, la de­corarea lor fiind folosite inclusiv pietre preţioase. Prinţul Arabiei Saudite, Alwaleed bin Talal, este pe drept cu­vânt stăpânul unui palat adevărat, cu 317 camere, opt lifturi şi un teren de fotbal, aflat chiar în Riyad.


MODEŞTII

Dar nu toţi miliardarii se răsfaţă în fel şi chip din banii lor şi vor să apară mereu în ochii publicului. Unii dintre ei se comportă chiar ca nişte oameni modeşti. Aşa este şi cel care anul acesta i-a luat "coroana" lui Bill Gates, mexicanul Carlos Slim. Este pe primul loc în clasamentul Forbes, cu o avere de 53,5 miliarde de dolari, depăşindu-l pe Gates cu "numai" 500 milioane de dolari. Cu toate astea, Carlos Slim şi-a păstrat vechile obiceiuri şi se poartă ca un om de rând. Locuieşte într-o casă modestă de peste 30 de ani, îşi conduce singur maşina, poartă haine sărăcăcioase şi ceas cu brăţară de platic. Nu risipeşte banii pe călătorii şi îşi face vacanţele numai în Mexic.

Şi miliardarul Warren Buffett, preşedintele companiei de investiţii Berkshire Hathaway, care se află pe locul al III-lea în topul Forbes, este un miliardar discret. Casa sa, "Palladio", e situată într-o zonă suburbană, are un singur nivel, dar o suprafaţă de 1.600 de metri pătraţi. Între altele, e dotată cu un bar de noapte şi o piscină acoperită, placată cu aur. Anul trecut, Buffett, a cărui avere a fost estimată la 47 miliarde de dolari, a primit de la Berkshire un salariu de numai 100.000 de dolari, în timp ce alţi "directoraşi" au primit tot cât el sau chiar ceva mai mult. Însă Buffett a vrut să fie un director-exemplu în perioada de criză.


BINE E SĂ FII BOGAT!

Banii şi sentimentele de bine, de fericire merg mână-n mână pentru Oprah Winfrey. Ea spune deschis că banii aduc fericirea, dar nu îi vede ca scop în sine, ci ca mijloc de satisfacere a dorin­ţe­lor care te fac un om împlinit. Oprah explică atitudinea ei faţă de bani  aşa: "Înainte de a avea mulţi bani, mă bucuram din orice. Mă credeţi sau nu, dar dacă nu aş fi început cu această stare, n-aş fi avut niciodată mulţi bani. (...) Mereu am apreciat ce am. Astfel am transmis un mesaj puternic subconştientului meu. (...) De ce? Pentru că banii şi tot ce ne înconjoară sunt energie, iar noi primim energia pe care o transmitem. Alegeţi, deci, nota potrivită pentru diapazonul vostru şi veţi primi o vibraţie armoni­oasă. (...) Iar bogăţia iubeşte oamenii fericiţi!".

×
Subiecte în articol: stare de lux