x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile ceaiului de scorțișoară asupra sănătății

Beneficiile ceaiului de scorțișoară asupra sănătății

de Anastasia Paul    |    27 Mar 2024   •   20:15
Beneficiile ceaiului de scorțișoară asupra sănătății

Consumul de ceai de scorțișoară după mese poate ajuta digestia, accelerează metabolismul și poate controla nivelul zahărului din sânge.

Dacă există un ceai pe care persoanele cu diabet zaharat trebuie să-l includă în rutina lor zilnică, conform experților în nutriție, este ceaiul de scorțișoară.

Minunatul condiment este cunoscut pentru gestionarea nivelului de zahăr din sânge, creșterea sensibilității la insulină și controlul inflamației. Mulți oameni îl consumă la culcare sau după prânz pentru a promova digestia alimentelor, pentru a accelera metabolismul și pentru a ajuta la pierderea în greutate.

Consumul de ceai de scorțișoară după cină poate ajuta la menținerea sub control a nivelului de zahăr din sânge pe timp de noapte, ceea ce poate preveni bolile metabolice. Scorțișoara este, de asemenea, eficientă în reducerea apetitului. 

Mai multe studii au descoperit beneficiile scorțișoarei, condimentul fiind deosebit de util în reglarea glicemiei.

În India, scorțișoara a fost folosită de secole pentru a adăuga aromă alimentelor și, de asemenea, în scopuri medicinale.

Scorțișoara poate fi consumată diferit și, prin urmare, este disponibilă sub formă de baton, pudră și ulei.

Deoarece ajută la pierderea în greutate, dieteticienii și nutriționiștii recomandă adesea ceaiul de scorțișoară pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Scorțișoara este folosită ca remediu la domiciliu pentru a trata febra, inflamația și diareea. În plus, ajută și la îmbunătățirea metabolismului și a sănătății inimii. Din aceste motive, scorțișoara poate fi găsită în aproape toate bucătăriile indiene.

Beneficii pentru persoanele cu diabet
1. Reglarea nivelului de zahăr din sânge: scorțișoara conține compuși bioactivi, inclusiv cinnamaldehida, care s-a dovedit că imită efectele insulinei și ajută la îmbunătățirea sensibilității la insulină. Insulina este un hormon care joacă un rol crucial în reglarea nivelului de zahăr din sânge, facilitând absorbția glucozei din fluxul sanguin în celule pentru producerea de energie. Prin creșterea sensibilității la insulină, scorțișoara poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, în special după mese.

2. Încetinirea absorbției carbohidraților: scorțișoara încetinește viteza cu care carbohidrații sunt descompuși în tractul digestiv. Acest lucru poate duce la o eliberare mai lentă a glucozei în fluxul sanguin după mese, ajutând la prevenirea creșterilor rapide ale nivelului de zahăr din sânge.

3. Îmbunătățirea controlului glicemic: mai multe studii au demonstrat că scorțișoara poate îmbunătăți controlul glicemic în rândul persoanelor cu diabet. Aceste îmbunătățiri pot include scăderea glicemiei, scăderea nivelului de HbA1c (un marker al controlului pe termen lung al zahărului din sânge) și îmbunătățirea sensibilității la insulină.

4. Proprietăți antioxidante: scorțișoara este bogată în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Nivelurile crescute ale zahărului din sânge pot mări stresul oxidativ în organism, ducând la inflamație și deteriorarea țesuturilor. Proprietățile antioxidante ale scorțișoarei pot ajuta la atenuarea unora dintre aceste efecte, promovând sănătatea generală și bunăstarea.

5. Efecte antiinflamatorii: Inflamația joacă un rol în dezvoltarea și progresia diabetului și a complicațiilor acestuia. S-a demonstrat că scorțișoara posedă proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea inflamației din organism și la îmbunătățirea sănătății metabolice generale.

Cum să consumi scorțișoară
„Savurând scorțișoară sau dalchini în diverse creații culinare poate fi o modalitate delicioasă de a scădea nivelurile de zahăr din sânge. Indiferent dacă este presărat pe fulgi de ovăz, iaurt sau adăugat în băuturi precum ceaiul sau cafeaua, încorporarea a jumătate până la o linguriță după fiecare masă ar putea oferi beneficii. .

Cu toate acestea, este esențial să fiți vigileți, deoarece răspunsurile individuale variază, iar dozele în afara intervalului de 1000-2000 mg pot să nu producă efectele dorite. Este recomandată combinarea consumului de scorțișoară cu medicamentele pentru diabet, în timp ce monitorizați îndeaproape nivelurile de zahăr din sânge.

În plus, durata a diabetului zaharat poate influența eficacitatea scorțișoarei, cu beneficii potențial mai mari observate la cei cu un istoric mai scurt de diabet. Prin integrarea scorțișoarei în mesele și gustările zilnice, persoanele pot explora o cale aromată spre gestionarea eficientă a nivelului de zahăr din sânge", spune Dr Pranav Ghody, Endocrinolog la Wockhardt Hospitals Mumbai Central.

Moduri de a consuma scorțișoară

•Presărați scorțișoară măcinată pe fulgi de ovăz, iaurt sau cereale integrale.

•Adăugați scorțișoară la smoothie-uri sau la shake-uri de proteine pentru un plus de aromă.

• Preparați batoane de scorțișoară în apă fierbinte pentru a face ceai de scorțișoară.

•Presărați scorțișoară peste fructele feliate sau peste legumele prăjite pentru o aromă dulce și savuroasă.

•Folosiți scorțișoară ca condiment în feluri de mâncare, cum ar fi curry sau tocanite.

„În timp ce scorțișoara poate fi un plus util pentru un plan de gestionare a diabetului, nu ar trebui să fie folosită ca un substitut pentru tratamentul medical sau intervențiile în stilul de viață prescrise de un profesionist din domeniul sănătății. Răspunsurile individuale la scorțișoară pot varia, așa că este recomandabil să monitorizați îndeaproape nivelurile de zahăr din sânge. atunci când includeți scorțișoară în dietă și consultați-vă cu un nutriționist clinic dacă faceți modificări semnificative în strategiile de gestionare a diabetului”, spune expertul, potrivit hindustantimes.com.

 

×
Subiecte în articol: ceai scorţişoară