Aceasta conține mangan, fier, potasiu, folat, tiamină, cupru, vitamina B1, vitamina B6 și antioxidanți.
Nucșoara este o sămânță tare, aromată, care provine de la un copac tropical. Se găsește însă mai ales sub formă de pulbere. Poate fi adăugată atât în preparatele dulci, cât și în cele sărate, precum dulciuri, produse de patiserie, cafea dar și în tocănițe
Beneficii asupra sănătate
Anxietate și depresie
Compușii volatili miristicină și elemicin din scorțișoară au efecte sedative și anxiolitice deoarece activează neurotransmițătorii serotoninei și dopaminei prezenți în creier.
Insomnie
Datorită compoziției sale bogate în magneziu, nucșoara ajută la calmarea tensiunii nervoase și stimulează eliberarea serotoninei. Induce un efect sedativ și calmant.
Dureri de mușchi și articulații
Proprietățile antiinflamatoare și analgezice ale nucșoarei se datorează uleiurilor volatile esențiale -miristicină, elemicin, safrol și eugenol. Acestea calmează durerile cronice articulare și musculare, conform Holland and Barrett, citat de medicool.ro.
Carii dentare
Nucșoara are proprietăți antibacteriene și poate elimina astfel tulpinile dăunătoare de bacterii din interiorul gurii care provoacă cariile.
Imunitate
Crește imunitatea datorită compoziției de minerale și vitamine. Antioxidanții ajută la protejarea organismului de efectele dăunătoare cauzate de radicalii liberi.
Creier
Susține funcția cognitivă a creierului, scrie eMediHealth. Miristicina din nucșoară ajută la îmbunătățirea memoriei și susține atenția și capacitatea de concentrare. Poate inhiba și o enzimă care contribuie la apariția bolii Alzheimer.
Digestie
Ameliorează greața, vărsăturile, indigestia, balonarea, gazele și diareea. Ajută la gestionarea simptomelor bolii Crohn. Contribuie la creșterea secreției de suc gastric și intestinal și asigură procesarea rapidă și ușoară a alimentelor ingerate.
Detoxifiere
O mare parte din detoxifiere este asigurată de ficat și rinichi. Nucșoara reduce sarcina toxică asupra organismului. Datorită concentrațiilor ridicate de antioxidanți activează enzimele din ficat care sprijină eliminarea compușilor toxici.
Antibacterian
Uleiul de nucșoară are proprietăți antiseptice care pot inhiba activitatea bacteriilor dăunătoare. Pudra de nucșoară are proprietăți antibacteriene puternice și ajută la tratarea mai multor tipuri de infecții bacteriene.