x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile tonului asupra sănătății. De ce este cel mai bun pește pentru consumul uman

Beneficiile tonului asupra sănătății. De ce este cel mai bun pește pentru consumul uman

de Redacția Jurnalul    |    31 Iul 2024   •   19:45
Beneficiile tonului asupra sănătății. De ce este cel mai bun pește pentru consumul uman
Sursa foto: Hepta

Peștele este unul dintre cele mai benefice alimente pentru sănătate iar tonul se află în topul listei datorită conținutului bogat în nutrienți esențiali.

Tonul conține proteine de înaltă calitate, necesare pentru creșterea și repararea țesuturilor, dar și pentru producția de enzime și hormoni.

Acizii grași Omega-3 (EPA și DHA) din ton contribuie la sănătatea inimii prin reducerea inflamației, scăderea tensiunii arteriale și diminuarea riscului de boli cardiovasculare.

Omega-3 ajută la funcționarea creierului și poate reduce riscul de depresie și anxietate. Are proprietăți antiinflamatorii, care pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice și la ameliorarea simptomelor afecțiunilor inflamatorii, cum este artrita reumatoidă.

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru dezvoltarea și funcționarea creierului și pot reduce riscul de declin cognitiv legat de îmbătrânire.

Nutrienții din ton, în special acizii grași Omega-3, vitamina E și proteinele, contribuie la menținerea sănătății pielii și părului, prevenind uscarea și degradarea acestora.

Consumul de ton, bogat în Omega-3 și vitamina A, poate contribui la sănătatea ochilor și prevenirea bolilor oculare legate de vârstă, cum ar fi degenerescența maculară.

Consumul regulat de ton poate reduce nivelul de colesterol LDL (rău) și poate crește nivelul de colesterol HDL (bun), îmbunătățind sănătatea cardiovasculară.

Tonul este bogat în vitaminele B, inclusiv B12 și niacină (B3), esențiale pentru metabolismul energetic și sistemul nervos.

Conține și seleniucare protejează tiroida și celulele de daunele oxidative.

Zincul și vitamina D din ton ajută la întărirea sistemului imunitar.

Tonul are puține calorii și multe proteine, ceea ce ajută la controlul greutății prin creșterea sațietății și stimularea metabolismului.

Indicații de consum

Din cauza conținutului de mercur, trebuie limitat consumul de ton, în funcție de vârstă, sex, starea de sănătate. 

Adulții pot consuma 1-2 porții de pește gras/săptămână. O porție medie reprezintă 85-140 grame de pește gătit.

Pentru tonul alb (albacore), cuun conținut mai mare de mercur, se recomandă limitarea consumului la 150 grame pe săptămână.

Copiii sub 6 ani este recomandată o porție de 28-85 grame de pește/săptămână.

Copiii cu vârste între 6 - 12 ani pot consuma până la 2 porții (85-170 grame) pe săptămână, potrivit spynews.ro.

×
Subiecte în articol: peste ton