x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile zahărului de cocos asupra organismului. Scade tensiunea arterială și colesterolul. Ajută în curele de slăbire

Beneficiile zahărului de cocos asupra organismului. Scade tensiunea arterială și colesterolul. Ajută în curele de slăbire

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   19:00
Beneficiile zahărului de cocos asupra organismului. Scade tensiunea arterială și colesterolul. Ajută în curele de slăbire
Sursa foto: Hepta

Procesul de rafinare al zahărului al transformă într-un aliment nesănătos, astfle că suntem mereu în căutarea unor alternative.

De-a lungul timpului au fost dezvoltați mai mulți înlocuitori sintetici pentru zahăr, cu ambiția de a preveni creșterea îmn greutate. Însă OMS se pregătește acum să declare aspartamul, poate cel mai răspândit îndulcitor artificial, cancerigen. Vestea îi sperie pe consumatori și îi revoltă pe producătorii de sucuri, gume de mestecat, dulciuri. 

Acum se crede că o alternativă sănătoasă la zahărul din trestie sau din sfeclă ar fi cel de cocos, derivat din nuca de cocos. Denumirea științifică este cocos nucifera și este un palmier care crește în mai multe regiuni din lume, mai ales în țările asiatice și zonele tropicale. Acest tip de zahăr este extras din seva mugurilor de flori. 

Datorită proceselor simple de colectare și producție, zahărul de cocos reține o cantitate semnificativă de nutrienți, care includ zinc, potasiu, magneziu, calciu, cupru, compuși polifenolici, fibre, vitamina C și alți antioxidanți. Spre deosebire de „caloriile goale” ale zahărului tradițional, scrie antena3CNN.

Dar zahărul de cocos este bogat în fructoză, așa că trebuie consumat cu moderație. 

Zahărul de  cocos ajută la ținerea sub control a diabetului, stimulează imunitatea organismului, întărește oasele, scade tensiunea arterială, ajută la siluetă și îmbunătățește starea de spirit. 

Slăbire

Conține mai puțină fructoză decât zahărul obișnuit, ceea ce este o veste bună pentru persoanele care vor să-și reducă greutatea corporală. Când ficatul procesează fructoza, eliberează trigliceride, care sunt o formă de grăsime. Fructoza este considerată sănătoasă și adecvată, dar zahărul adăugat ar trebui să aibă un nivel mai scăzut de fructoză. Și în comparație cu siropul de porumb care are mai multă fructoză și alte zaharuri naturale, zahărul de cocos are mai puțină.

Circulația sanguină

Nivelul de fier din zahărul de cocos crește oxigenarea și disponibilitatea nutrienților în organism. Fierul este o componentă cheie a celulelor roșii din sânge și, fără niveluri adecvate în organism, se dezvoltă anemia, slăbiciunea musculară, durerile de cap, oboseala și problemele gastro-intestinale.   

Colesterol

Forma unică de fibre găsite în zahărul de cocos, inulina, ajură la scăderea nivelului general de colesterol din organism. Prin scăderea colesterolului LDL și creșterea colesterolului HDL, ajută la minimizarea riscului cardiovascular și la prevenirea arterosclerozei.

Stresul oxidativ 

Compușii polifenolici și fitonutrienții din zahărul de cocos acționează ca antioxidanți, reducând astfel  impactul radicalilor liberi și prevenind stresul oxidativ, care crește riscul de boli cronice și inflamație cronică.

Tensiunea arterială 

Cantitatea de potasiu este minimă dar suficientă pentru a afecta tensiunea arterială. Potasiul acționează ca un vasodilatator în organism, ameliorând tensiunea din vasele de sânge și artere și prevenind tensiunea asupra sistemului cardiovascular, inclusiv prin scăderea riscului de atacu de cord și accident vascular cerebral. 

Diabet

Zahărul de cocos este minim procesat dar caloriile sunt aceleași ca în zahărul obișnuit. 

Sănătatea oaselor 

Există câteva minerale importante în zahărul de cocos, inclusiv zinc, potasiu, fier, calciu și cupru, care ajută la menținerea densității osoase și la scăderea riscului de osteoporoză.

Digestia 

Inulina poate stimula activitatea bifidobacteriilor din intestin, un probiotic, și echilibrează astfel nivelul bacteriilor din stomac. Acest lucru va îmbunătăți eficiența digestivă și absorbția nutrienților.

Anxietate

Utilizarea regulată, moderată a zahărului de cocos ajută la reglarea nivelurilor de hormoni și neurotransmițători, ceea ce va reduce simptomele de depresie și anxietate.

Energie

Zahărul de cocos este mai lent procesat de organism astfel că asigură energie pentru o perioadă de timp mai lungă. 

Sistemul imunitar 

Vitamina C are un impact minim asupra sistemului imunitar și stimulează producția de globule albe din sânge, potrivit organicfacts.net., citat de antena3CNN.

×
Subiecte în articol: zahăr cocos