Există sute de specii de hibiscus, dar Hibiscus sabdariffa este specia cel mai frecvent folosită pentru ceai. Unele cercetări sugerează că Hibiscus sabdariffa, ca extract sau ceai, poate aduce beneficii sănătății, în primul rând datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii.
Mai recent, studii științifice au evaluat efectele Hibiscus sabdariffa asupra afecțiunilor și bolilor cronice comune, inclusiv hipertensiunea arterială, colesterolul crescut, diabetul, obezitatea și boala Alzheimer.
Hibiscus sabdariffa, cunoscută și sub numele de merișor din Florida, Roselle, măcriș de Jamaica și măcriș roșu, este un arbust cu flori, originar din Africa Centrală și de Vest, și este cultivat în prezent în întreaga lume.
Ceaiul de hibiscus nu conține cofeină, având o culoare roșu închis și un profil de aromă acidulată și fructată. Acesta se prepară din calice uscate, o colecție de sepale comestibile (partea exterioară a florii care acoperă petalele înainte ca acestea să înflorească). Ceaiul, care este popular în America de Sud și Centrală, în rergiuni din Africa și Caraibe, este consumat și în SUA.
În plus, ceaiul de hibiscus poate fi folosit ca ingredient în cocktail-urile alcoolice, iar calicele sunt folosite în gemuri, sosuri, înghețată, vin, băuturi fermentate și alte alimente.
Pentru a pregăti ceaiul de hibiscus, toarnă apă clocotită peste flori într-un infuzor sau peste un plic de ceai, permițând ceaiului să se înmoaie timp de 5-7 minute înainte de a bea Ceaiul poate fi consumat ca atare sau cu miere ori alt îndulcitor și lămâie pentru a-i spori aroma.
Beneficii pentru sănătate
Hibiscus sabdariffa a fost folosit în China antică pentru a trata hipertensiunea arterială, febra, inflamația și pietrele la rinichi și vezica urinară. Hibiscus este, de asemenea, folosit în scopuri medicinale în India, Thailanda, Africa, Mexic pentru a îmbunătăți funcția ficatului, vezicii urinare și intestinale, reduce febra, scade tensiunea arterială și crește fluxul vaselor de sânge.
Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi științifice pentru a susține potențialele aplicații medicinale ale ceaiului, iar persoanele cu afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiune arterială și afecțiuni ale vezicii urinare și ale ficatului, ar trebui să se consulte cu un expert în domeniul sănătății pentru tratament.
Unele studii au folosit extract de hibiscus și nu ceai, care este o formă mult mai concentrată și poate da rezultate diferite. Studiile care utilizează extract de hibiscus în eprubete sunt considerate cercetări preliminare care nu pot fi extrapolate la oameni.
Boli cronice
Ceaiul de hibiscus este bogat în polifenoli, inclusiv antociani, care au beneficii antiinflamatorii și cardiovasculare. Hibiscusul conține, de asemenea, flavonoide, acizi fenolici și taninuri, care sunt și polifenoli.
Polifenolii au proprietăți antioxidante care ajută la protejarea împotriva deteriorării celulelor, contribuind la boli cronice, precum cancerul și bolile de inimă. Flavonoidele au fost studiate pentru proprietățile lor anti-cancer, antivirale, antioxidante și antiinflamatorii, precum și pentru a ajuta la scăderea riscului de hipertensiune arterială și boli de inimă.
Caliciile, acele părți exterioare colorate ale florii, sunt bogate în antociani, inclusiv delphinidin 3-sambubioside și cianidin 3-sambubioside. Efectele antioxidante ale hibiscusului sunt interesante, dar sunt necesare mai multe studii înainte ca cercetătorii să poată confirma că ceaiul de hibiscus ar putea reduce riscul de boli cronice.
Tensiune arterială
Unele cercetări arată că ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la sănătatea inimii.
Reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției vaselor de sânge
Floarea de hibiscus conține o combinație de nutrienți care permit aceste îmbunătățiri, în primul rând antociani și acizi fenolici, cum ar fi acidul galic și hipuric.
Un studiu foarte mic din 2019, publicat în în Journal of Advanced Pharmaceutical Technology and Research, a constatat că participanții cu hipertensiune arterială în stadiul 1 care au băut două căni de ceai de hibiscus pe zi, combinate cu modificări ale stilului de viață sănătos, care au inclus un consum redus de sare, au scăzut semnificativ tensiunea arterială. Participanții din grupul de control care nu au băut ceai de hibiscus și-au scăzut, de asemenea, tensiunea arterială prin exerciții fizice, slăbit și o dietă săracă în sare.
Hibiscusul pare să influențeze vasele de sânge și funcția rinichilor, și anumite substanțe din organism, contribuind la reducerea tensiunii arteriale în mai multe moduri. Ceaiul ar putea facilita relaxarea vaselor de sânge, posibil prin împiedicarea pătrunderii calciului în celulele musculare sau prin imitarea efectelor unui diuretic, determinând rinichii să excrete mai multă sare și apă, ducând la scăderea tensiunii arteriale.
Deși hibiscusul ar putea scădea ușor tensiunea arterială, cercetările asupra efectelor tensiunii arteriale ale ceaiului de hibiscus sunt limitate, studiile existente sugerând doar un mic efect de scădere, potrivit Centrului Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) al National Institutes of Health. .
Este important de reținut că hibiscusul nu este o alternativă la medicamentele pentru hipertensiune arterială. Persoanele cu hipertensiune arterială sau orice problemă cronică ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a încerca ceaiul de hibiscus.
Prevenirea sau gestionarea diabetului
O revizuire din 2020 a mai multor studii, inclusiv pe oameni, a indicat că suplimentele de hibiscus au scăzut atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică la participanții cu diabet de tip 2. O revizuire din 2019 care a inclus studii pe oameni sugerează că hibiscus poate ajuta la prevenirea și gestionarea diabetului.
Pe lângă faptul că ajută la gestionarea diabetului, extractul de hibiscus poate ameliora simptomele sindromului metabolic, un grup de afecțiuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, colesterolul crescut și nivelurile ridicate ale zahărului din sânge, care cresc riscul de boli de inimă, diabet și accident vascular cerebral. Cercetătorii cred că substanțele chimice din hibiscus par să reducă zahărul din sânge și să îmbunătățească fluxul sanguin.
În timp ce sunt necesare mai multe cercetări asupra oamenilor pentru a confirma dacă hibiscusul ar putea fi util în gestionarea diabetului, persoanele cu diabet pot prezenta, de asemenea, hipertensiune arterială, inflamație și stres oxidativ ,și pot beneficia de consumul de ceai de hibiscus pentru aceste afecțiuni.
Hibiscusul nu este însă o alternativă pentru a ajuta la controlul zahărului din sânge la persoanele cu diabet. Hibiscusul nu este, de asemenea, un substitut pentru medicamentele pentru diabet.
Riscuri le ceaiului de hibiscus
Ceaiul de hibiscus este, în general, considerat sigur pentru majoritatea oamenilor. Efectele secundare sunt rare, dar pot include tulburări de stomac, gaze sau constipație.
Cu toate acestea, consumul de ceai de hibiscus în timpul sarcinii sau în timpul alăptării poate să nu fie sigur. Ceaiul poate afecta nivelul zahărului din sânge în timpul și după intervenția chirurgicală, așa că persoanele ar trebui să înceteze să bea ceai de hibiscus cu cel puțin două săptămâni înainte de a fi supuse unei proceduri chirurgicale.
Anumite medicamente pot interacționa cu ceaiul de hibiscus. De exemplu, medicamentele care sunt modificate sau descompuse de ficat, cum ar fi citocromul P450 1A2 și citocromul P450 2A6, ar putea să nu interacționeze bine cu ceaiul de hibiscus.
Ceaiul de hibiscus poate provoca, de asemenea, interacțiuni adverse pentru persoanele care iau clorochină pentru tratamentul sau prevenirea malariei.
Alte medicamente care au un risc moderat de interacțiuni medicamentoase cu ceaiul de hibiscus includ:
Diclofenac (inclusiv Voltaren)
Losartan (Cozaar)
Medicamente pentru diabet
Medicamente pentru tensiunea arterială
Simvastatina (Zocor)
De asemenea, poate exista un risc minor la consumul de ceai în timp ce iei analgezicul acetaminofen (Tylenol), care ar putea face organismul să scape mai repede de medicament, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma acest efect.
Dacă iei medicamente pentru tensiunea arterială, în special Losartan, este important să discuți cu echipa de asistență medicală dacă consumul de ceai de hibiscus este potrivit.
Ceaiul poate crește nivelurile de Losartan în sânge, ceea ce duce la o tensiune arterială scăzută. Persoanele care iau alte medicamente pentru tensiune arterială ar trebui să-și monitorizeze îndeaproape tensiunea arterială, mai ales dacă beau ceai de hibiscus, pentru a se asigura că acesta rămâne în limitele normale.
În general, însă, ceaiul de hibiscus este sigur pentru majoritatea oamenilor și are un profil antioxidant bogat. Consumul a una sau două căni pe zi este, în general, sigur, potrivit forbes.com.