În medicina tradițională, socul este considerat o plantă medicinală cu proprietăți antiinflamatorii, antseptice, antigripale.
Floarea de soc este o plantă originară din Europa, provenind de la arborele Sambucus nigra. Această floare este folosită de sute de ani ca plantă medicinală, fiind astfel frecvent întâlnită atât în produse naturale comestibile, cât și în cele farmaceutice.
Beneficiiile florilor de soc
În timpu lsezonului rece, cazurile de răceli, gripe, viroze se înmulțesc. Acestea sunt adesea însoțite de febră și mucus.
Astfel infuzia de flori de soc are proprietăți ideale pentru combaterea acestei simptomatologii.
De fapt, așa cum s-a menționat anterior, cel mai remarcabil aspect al acestei băuturi este capacitatea sa de a reduce febra. Acest lucru se datorează în principal efectelor sale diaforetice, care stimulează transpirația, ajutând astfel la eliminarea căldurii corporale. În plus, compușii săi, precum flavonoidele și antioxidanții, stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să își mențină apărarea și să lupte împotriva posibilelor infecții.
Floarea de soc se remarcă și prin efectele sale antiinflamatoare, care pot reduce inflamația, mai ales în cazul gripei sau răcelii, aceasta manifestându-se frecvent la nivelul gâtului sau căilor respiratorii. Totodată, consumul acestei infuzii are un efect expectorant, ajutând la eliminarea mucusului și la ameliorarea congestiei nazale.
Efecte adverse
Consumul de ceai de soc trebuie limitat de cărte femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele cu afecțiuni grave.
Mod de preparare
Prepararea unei infuzii de flori de soc este
Se fierbe apa, apoi se adaugă planta uscată care se lasă la infuzat timp de 10 minute. Poți adăuga și o linguriță de miere pentru a îndulci infuzia. Se recomandă consumul a două-trei cești pe zi, până când simptomele se ameliorează, notează dcnews.ro.