x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce trebuie să știi despre burnout. Care sunt cauzele. Atenție la simptome

Ce trebuie să știi despre burnout. Care sunt cauzele. Atenție la simptome

de Redacția Jurnalul    |    23 Mai 2024   •   14:30
Ce trebuie să știi despre burnout. Care sunt cauzele. Atenție la simptome

Tot mai mulți români se confruntă cu sindromul burnout însă, de cele mai multe ori, nu recunosc simptomele și cred că suferă de boli grave.

Acesta se manifestă printr-o stare de epuizare mentală, emoțională și fizică, provocată de stresul prelungist ori excesiv, mai ales din cauza serviciului. 

Burnout-ul este recunoscut oficial de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și este inclus în Clasificarea Internațională a Maladiilor ca un fenomen ocupațional.

Cauze

  • Mediu de lucru stresant: Cerințe ridicate, volum mare de muncă, presiune constantă pentru performanță.

  • Lipsa de control: Sentimentul că nu ai control asupra deciziilor legate de muncă sau asupra modului de desfășurare a activităților.
  • Recunoaștere și recompense insuficiente: Lipsa de apreciere pentru munca depusă.
  • Lipsa suportului social: Izolare socială sau lipsa sprijinului din partea colegilor și superiorilor.
  • Dezechilibrul între viața personală și profesională: Dificultatea de a separa viața personală de cea profesională și de a acorda timp pentru relaxare și odihnă.

Simptome

Invitate în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, psihoterapeutul Alina Robu și medicul Diana Nemeș au explicat care sunt simptomele cu care se confruntă persoanele afectate și care este soluția astfel încât să nu se mai ajungă la o astfel de problemă. 

”Cei care suferă de burnout sunt, în marea lor majoritate, cei care lucrează în multinaționale. Cei care vin la psihoterapie sunt bine mersi acum și nu mai ajung la burnout pentru că au învățat ce trebuie să facă. Se lucrează foarte bine cu coerența inimă-creier, pentru că, de fapt, asta se întâmplă, este prea mult stres care nu mai poate fi gestionat în niciun fel. Adică nu mai scade, variabilitatea ajunge să fie foarte mică, pentru că nu mai pot ieși din stres, sunt într-o tensiune permanentă.

Aici se mai adaugă și insomnia, se adaugă și zgomotele în urechi, sau vertijul, începe o somatizare din ce în ce mai complexă. Se mai adaugă și greața de dimineață, dificultatea la înghițire, care la nivel somatic înseamnă că eu nu mai pot să înghit situația în care sunt, se traduce în corp printr-o stare de greață, dureri de cap, stare migrenoidă generalizată, deci toate stările acestea au legătură cu starea asta de tensiune permanentă”, a explicat Alina Robu. 

Ce se întâmplă cu părinții

Dar burnout-ul nu apare doar în contextul profesional, din ce în ce mai mulți părinți fiind afectați.

”Există o multitudine de părinți depășiți total de copiii lor, pe care nu îi pot gestiona nicicum și nu mai au soluție. De multe ori mamele cu copii de până în doi ani deseori sunt în depresie postpartum, dar pot să ajungă și tații în această situație, mai ales când copiii vin unul după altul. Deci această situație se întâmplă foarte des, și ajung să le dea copiilor tablete pe care stau de dimineață până seara”, explică Diana Nemeș în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena3 CNN

 

×
Subiecte în articol: burnout sanatate parinti angajati