x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ce mâncăm la serviciu

Ce mâncăm la serviciu

de Mirela Dădăcuş    |    10 Oct 2011   •   21:00
Ce mâncăm la serviciu

O zi obisnuita la serviciu. Am plecat de acasa in graba si am 'sarit' peste micul dejun. Dar nu am uitat sa luam o cafea la pahar, de la automatul de la parterul blocului. Ni se face foame. E totusi dimineata, asa ca mai luam o cafea si o briosa mare. Pranzul ne da tarcoale. Rontaim niste covrigei si ne vedem in continuare de treaba. Dupa-amiaza ne simtim obositi si ametiti. Dam o fuga la magazinul de peste drum si ne luam un sandvis. Si un energizant. Ne intoarcem la munca.

Daca te regasesti si tu in aceasta descriere, atunci iti uram 'Bine ai venit la stiul de viata ocupat!' – unde combinatia de stres ridicat si alimentatie nesanatoasa ne transforma in niste oameni obositi si bolnavi. Obezitatea, bolile de inima, diabetul zaharat si steatoza hepatica (ficat gras) sunt numai cateva dintre bolile la care ne expunem, explica medicul Adrian Copcea, medic specialist nutritionist-diabetolog din Cluj-Napoca.

Mic dejun pana in ora 10:00
Micul dejun trebuie sa fie una din cele trei mese importante ale zilei.
Doc­torul Adrian Copcea explica de ce.

Lipsa micului dejun, una din cele mai frecvente erori in randul romanilor, se insoteste adeseori de lipsa pranzului si inlocuirea acestuia cu gustari, adica ceva de rontait: produse de patiserie, dulciuri rafinate, produse sarate, biscuiti si alte solutii de moment. Acestora li se alatura, frecvent, sucurile indulcite cu zahar, care pe moment furnizeaza energia de care persoana simte ca are nevoie. Acest tipar alimentar poate fi limitat daca ziua incepe cu un mic dejun echilibrat. Micul dejun este alcatuit in functie de caracteristicile persoanei. Nu exista un mic dejun ideal, valabil pentru toata lumea. Unor persoane li se potriveste micul dejun de tip american (cereale + lapte sau cereale + iaurt), altor persoane li se potriveste micul dejun european (paine prajita + unt + gem + lapte sau cafea, paine + branza sau mezeluri + legume: rosii, castraveti), alte persoane aleg variante care includ fructe sau salate.
Aceste variante sunt corecte daca persoana se simte bine, are energie si este normoponderala.

'Respect' pentru pauza de pranz
Masa de pranz trebuie luata in jurul orelor 12:00-14:00. Putem manca pachetelul adus de acasa, putem lua masa la cantina existenta la serviciu sau putem comanda mancare prin firmele de catering. 'Se pot comanda meniuri din ce in ce mai bune, industria de catering a inceput sa imite din ce in ce mai mult pranzul clasic, inclusiv mancarurile «ca la mama acasa», care, preparate dupa anumite norme, pot oferi persoanelor active un pranz pe care singure nu si-l pot oferi. Cantinele prezente in institutii sunt un alt pas catre civilizatie, prin faptul ca ofera minimum doua avantaje: sunt un element de ordine in orarul alimentar si vin de obicei cu mai multe feluri de mancare, care pot acoperi foarte bine nevoile nutritionale de baza: proteine, carbohidrati si grasimi. Exemplele de variante bune pentru pranz: supa de legume, gratar de pui + legume + paine, mancare de mazare cu carne, orez + legume + carne, paste fainoase + branza sau sos tomat, tocanita cu cartofi, carne si legume, salata cu ton si paine, ficatei de pui + piure + muratura', spune dr. Copcea.

Cele mai mari 'furnizoare' de ener­gie sunt: varza, broccoli, sparanghelul, spanacul, iaurtul (are vitamina B, care ajuta organismul sa transforme ­substantele nutritive in energie), nucile, ouale (contin o cantitate mare de proteine), portocalele (contin vita­mina C, un aliat impotriva oboselii), lintea, mazarea, fasolea si semintele.

PIRAMIDA ALIMENTATIEI SÅNÅTOASE
Mancati zilnic:
n) 6-11 portii din grupele: paine, cereale, orez, paste fainoase;
n) 2-4 portii de fructe;
n) 3-5 portii de legume;
n) 2-3 portii din grupele: carne/peste, oua, leguminoase uscate, nuci, arahide etc.
n) 2-3 portii de lactate
Pentru ca fructele si legumele nu acopera toate nevoile nutritionale ale organismului, avem nevoie si de cereale, carne, lactate si oua. Bauturi recomandate: apa plata, mine­rala sau de la robinet, filtrata, sucuri naturale 100%.
ALIMENTE permise:
n )Iaurturi
n) Fructe
n) Legume
n) Sandvisuri preparate acasa
n) Branza perlata
n) Batoane cu cereale
... Si interzise:
n) Biscuiti si napolitane
n) Produse de patiserie
n) Snacksuri si chipsuri
n) Cereale cu lapte
n) Meniuri cu produse 'pane' si cartofi prajiti

RETETE
1. Orez cu chilli Si fasole
Un pranz usor de preparat, cu un conti­nut redus in grasimi si bogat in fibre si vitamina C, magneziu, tiamina, vitamina B6, fier, zinc, vitamina A, calciu.
Ingrediente:
– 1 cana de orez fiert
– 3/4 cana boabe de fasole de la conserva
– 1/2 cana boabe de porumb
– o rosie
– 1/4 cana cubulete de ardei gras verde
– o lingurita de ceapa tocata marunt
– un varf de cutit de praf de chili
Amestecati toate ingredientele intr-un recipient si mancati salata cu o chifla graham.
Continut nutritional:
n) Calorii 429
n Grasimi 1,9 g
n) Sodiu 466 mg
n) Proteine 15 g
n) Carbohidrati 90 g
n) Fibre 14 g

2. Supå de broccoli
Se prepara rapid, este delicioasa si bogata in vitamine (C si B6), calciu si magneziu. Se poate consuma rece.
Ingrediente:
– 2 cani de broccoli tocat
– 2 cani supa de pui
– 1 cana lapte batut
– 1/2 lingurita busuioc uscat
– 1/2 lingurita tarhon uscat
Fierbeti broccoli in supa de pui,
timp de 10 minute.
Dupa ce s-a racit, adaugati supa intr-un blender, alaturi de restul ­ingredientelor. Asezonati cu broccoli, sare, piper negru si branza rasa.
Continut nutritional:
n) Calorii 38
n) Grasimi 0,9 g
n) Sodiu 355 mg
n) Proteine 3 g
n) Carbohidrati 5 g
n) Fibre 1 g

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos