x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos CEFF - o ştampilă pentru alimentele fără E-uri

CEFF - o ştampilă pentru alimentele fără E-uri

de Magda Marincovici    |    12 Feb 2014   •   21:13
CEFF - o ştampilă pentru alimentele fără E-uri
Sursa foto: Thinkstock
Printr-o dietă sănătoasă se evită 70% dintre boli şi 80% dintre cazurile de cancer
În curând, ştamplila CEFF (Certified E-Friendly Food) aplicată pe ambalaj va atesta că produsele alimentare nu conţin nici una dintre cele 70 de substanţe grupate în conservanţi, coloranţi artificiali, îndulcitori şi glutamaţi. Este vorba de 70 de aditivi suspectaţi de specialişti că sunt cauzatori de boli, chiar dacă ei sunt acceptaţi în Uniunea Europeană. Prin această certificare se urmăreşte transparenţa şi informarea consumatorilor cu privire la adaosurile de aditivi. Ştim, în calitate de cumpărători şi consumatori, că persistă confuzia în privinţa substanţelor aflate în compoziţia unor produse. Şi aceasta pentru că pe etichete sunt specificate fie codul aditivului, fie denumirea integrală a acestuia. Mai grav este că tocmai pentru a-l păcăli pe cumpărător pe etichetă descoperim şi coduri şi denumiri integrale, ceea ce sporeşte confuzia.

Pentru a beneficia de marca CEFF, producătorii vor respecta un traseu strict de evaluare a conţinutului  de aditivi din produsele lor, iar, la finalul acestui proces garantat prin realizarea testărilor în laboratoare şi instituţii acreditate, vor primi documente de conformitate şi fişe tehnologice.

Potrivit unui recent sondaj, în ţara noastră aproximativ 80% dintre români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare şi conţinutul de E-uri. Procentul creşte (84%) în cazul părinţilor cu copii minori, însă pentru nouă din zece respondenţi lista este greu de înţeles. La ora actuală, lista aditivilor admişi de Uniunea Europeană cuprinde 300 de E-uri. 

“Atunci când merge la cumpărături, consumatorul trebuie să ţină seama de trei aspecte importante în citirea etichetelor produselor alimentare: perioada de valabilitate, prezenţa aditivilor alimentari şi conţinutul caloric şi nutriţional. Acum, prin lansarea acestui sistem de certificare a alimentelor fără aditivi, consumatorul va alege în cunoştinţă de cauză alimentul mai sărac în E-uri”, spune prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

În opinia profesorului Hâncu, “această acţiune de certificare riguroasă a alimentelor îşi va atinge scopul doar dacă în paralel se va derula un proces de educaţie a populaţiei cu ajutorul mass-media, coordonată de medicii nutriţionişti.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că “bolile civilizaţiei moderne precum obezitatea, diabetul, Parkinson, Alzheimer şi cancerul sunt rezultatul alimentaţiei nepotrivite. Acesta este motivul pentru care medicina modernă este o medicină preventivă. Prin prevenţie, respectiv printr-o alimentaţie sănătoasă, se evită 70% dintre boli şi 80% dintre cazurile de cancer. Studiile demonstrează că alimentaţia sănătoasă reduce morbiditatea cu 80%”.


×
Subiecte în articol: e-uri