x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Care este cel mai sănătos fruct? Beneficii pentru funcțiile cognitive și afecțiunile cardiovasculare

Care este cel mai sănătos fruct? Beneficii pentru funcțiile cognitive și afecțiunile cardiovasculare

de Anastasia Paul    |    20 Mar 2023   •   19:15
Care este cel mai sănătos fruct? Beneficii pentru funcțiile cognitive și afecțiunile cardiovasculare
Sursa foto: Hepta

Auzim constant întrebarea Câte fructe trebuie să mâncăm în fiecare zi? Aportul din vitamine și minerale de care avem nevoie depinde de mai mulți factori.

Însă adulților le este recomandat să consume, în medie, echivalentul a 1,5-2 căni de fructe în fiecare zi, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA. O cană cu fructe ar putea fi un măr, o banană, o ceașcă cu afine, trei prune de mărime medie sau 7 felii de mango, scrie eu.usatoday.com.

Iată ghidul despre beneficiile fructelor, plus sfaturi pentru a include mai multe în dietă:

Care este cel mai sănătos fruct?
Deși toate fructele sunt sănătoase, nutriționiștii preferă afinele sălbatice. Acestea conțin multe fibre, astfel că senzația de sațietate este menținută mai mult timp. Au cel mai mare conținut de antioxidanți, care previn sau încetinesc deteriorarea celulelor. 

„Din punct de vedere cognitiv, există o mulțime de beneficii asupra memoriei iar unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului. În general, afinele scad inflamația”, spune dieteticiana Crumble Smith. 

Însă ea precizează că este nevoie de diversificare deoarece fructele au substanțe nutritive care servesc unor scopuri diferite. De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic și ajută la digestie și funcționarea colonului. Totodată, avem nevoie și de fructe bogate în vitamina C, cum sunt citricele, adică lămâi, portocale sau grapefruit, precum și căpșunele. 

„Vitamina C ajută la producerea de colagen, iar în generația noastră, oamenii sunt preocupați de reducerea ridurilor și de sănătatea părului, pielii și unghiilor”, spune Crumble Smith. 

Zahărul din fructe este dăunător?
Unele temeri privind consumul de fructe provin din conținutul lor de zahăr (fructoză). Cantitatea mare de zahăr înseamnă că fructele sunt dăunătoare? 

„Absolut nu. Fructele au atât de multe vitamine, minerale, fibre, apă și alți nutrienți de care corpul nostru are nevoie!”, spune aceasta. 

De fapt, fructele pot combate scăderea energiei după-amiaza, care îi determină pe majoritatea oamenilor să consume o altă ceașcă cu cafea. Deoarece fructoza reprezintă o sursă sănătoasă de energie, asocierea fructelor cu proteinele va oferi un impuls similar celui obținut din cofeină. Crumble Smith recomandă consumul de zmeurei cu o proteină, cum ar fi iaurt sau brânză.

Smoothie-urile din fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a obține aportul zilnic de fructe. Dieteticiana recomandă ca acestea să fie preparate acasă. 

„Doar pentru că ceva spune 100% fructe… de multe ori nu este cea mai bună alegere. Pentru că în acest caz, toate fructele concentrate tind să fie foarte bogate în zahăr și să nu conțină proteine care să ajute la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge.”

Grăsimea din avocado este bună?
Avocado este un fruct iar conținutul de grăsimi este o parte importantă a unei diete sănătoase și echilibrate.

„Oamenii se tem uneori de grăsimi, dar grăsimile sănătoase care provin din avocado, nuci, semințe, măsline, ulei de măsline, pește gras, au atât de multe beneficii antiinflamatorii”, spune Crumble Smith.

Avocado este bogat în potasiu, care ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, conține cantități mari de fibre, care asigură menținerea mai mult timp a senzației de sațietate și ajută la reglarea glicemiei. 

„De multe ori, fructele și legumele pot fi surse excelente de vitamine A, E și K solubile în grăsimi. Avem nevoie de vitamine solubile în grăsimi din surse care pot fi abrosbite eficient de organism. Deci, un avocado cu o salată îmbunătățește absorbția de către organism a acelor nutrienți.”

Cum încorporezi fructele în dietă
În afară de smoothie și salată de fructe, poți încerca să cumperi în fiecare săptămână un fruct pe care nu l-ai consumat anterior.

„Este o modalitate grozavă de a te expune la ceea ce nu ai încercat niciodată și de a găsi ceva ce îți place.”

Dacă totuși eziți să încerci ceva nou, mănâncă același fruct în fiecare zi. Vei găsi multe beneficii în acesta. Și, atunci când vrei să te aventurezi, poți încerca să schimbi, poate să consumi fulgi de ovăz cu afine, în loc de banană ori o portocală în loc de măr. 

 

×
Subiecte în articol: fruct beneficii cagnivit cardiovascular