Se adaugă îndeosebi în cozonaci, vin fiert, dar și în alte preparate culinare. Nucșoara poate avea efecte halucinogene.
"În cantități mari, nucșoara poate avea efect halucinogen. Sărbătorile de iarnă sunt pline de arome și experiențe desprinse din basme. Printre cele mai întâlnite ingrediente utilizate în prepararea delicateselor din această perioadă se numără și nucșoara.
În cantități ridicate acest ingredient poate provoca efecte halucinogene cauzate de un compus din compoziția sa numit miristicină", arată Dan Vodnar, pe pagina de Facebook Știință cu sare și piper.
Nucșoara este adăugată în preparatele dulci, dar și sărate. Se vinde măcinată ori sub formă de semințe întregi. Uleiul de nucșoară și uleiul esențial de nucșoară sunt, de asemenea,disponibile.
Aceasta provine din semințele arborelui Myristica fragrans. Indonezia produce cea mai mare parte din nucșoara din lume. Acest condiment îmbogățește multe preparate, atât cele sărate, cât și cele dulci, în bucătăriile din întreaga lume.
Beneficii pentru sănătate
Nucșoara este o sursă bogată de antioxidanți, care ajută la protejarea împotriva îmbătrînirii și a afecțiunilor grave precum cancerul, bolile de inimă și bolile de ficat.
Sănătate dentară. Uleiul de nucșoară este folosit în mai multe produse de igienă dentară. Are proprietăți antibacteriene, eficiente împotriva patogenilor orali care cauzează boli și respirație urât mirositoare.
Bunădispoziție. Nucșoara acționează ca un potențial antidepresiv la șobolani masculi, iar condimentul a fost folosit pentru proprietățile sale revigorante în medicina populară.
Somn. O cantitate mică de nucșoară ajută la somn, atât în durată, cât și în calitate.
Nutriție. Nucșoara este bogată în fibre, care contribuie la menținerea sănătății sistemului digestiv și previn creșterea bruscă a nivelului de zahăr din sânge.
Nucșoara este sigură în cantități mici. Cu toate acestea, însă doar 2 lingurițe sau 5 grame pot provoca unele simptome de toxicitate. În cantități mai mari, simptomele devin mai grave, ducând chiar la complicații grave sau deces.
Cazurile de intoxicație cu nucșoară implică fie persoane care încearcă să utilizeze condimentul ca halucinogen recreațional, fie copii mici care îl consumă fără să știe.
Mod de preparare
Nucșoara întreagă poate fi măcinată proaspătă și adăugată în preparate cu ajutorul unui răzătoare dar este disponibilă și deja măcinată.
Este un ingredient comun în multe bucătării, inclusiv cea europeană și indiană.
- Adăugați-o în cafea, ciocolată caldă, ceai sau lapte cald.
- Folosiți-o pentru a condimenta legume precum conopida și cartof dulce.
- Presărați-o peste ovăz sau alte cereale de mic dejun.
- Presărați-o peste fructe pentru un plus de gust.
- Coaceți cu ea. Nucșoara este un ingredient cheie în multe produse de patiserie. Adăugați-o în băuturi sezoniere precum lichior de ouă, cidru încălzit și vin fiert.
- Folosiți-o în preparatele de toamnă, cum ar fi cele care includ dovleac sau alte tipuri de dovleac de iarnă.
- Încercați să gătiți preparate din Asia de Sud și de Sud-Est.C ondimentul provine din Indonezia și este un element important în alimentația din această parte a lumii, notează dcmedical.ro.