x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Beneficiile pentru sănătate ale conopidei

Beneficiile pentru sănătate ale conopidei

de Anastasia Paul    |    16 Mar 2024   •   07:00
Beneficiile pentru sănătate ale conopidei
Sursa foto: Hepta

Conopida a câștigat popularitate, transformându-se în orice, de la tacos și aripioare până la friptură și crusta de pizza.

Faptul că este o legumă o face să fie automat bună pentru tine. În plus, conopida este plină de nutrienți care îi conferă beneficii unice, cum ar fi fibrele, vitamina C, vitamina K și colina. Aceste proprietăți îți oferă un motiv bun să o consumi frecvent sau chiar zilnic. 

Conopida este o legume cruciferă iar membrii familiei sale includ varza de Bruxelles, broccoli și varza. Acest grup de legume din familia Brassica este bine-cunoscut pentru beneficiile lor pentru sănătate. 

Fibre
Ghidurile dietetice pentru americani recomandă adulților să consume cel puțin 28 - 34 de grame de fibre zilnic, în funcție de vârstă și sex. Cu toate acestea, mulți americani nu mănâncă suficient.  Însă conopida poate ajuta la creșterea aportului de fibre. O cană de conopidă conține 2 grame de fibre.

În timp ce fibrele vin cu numeroase beneficii, unul dintre cele mai importante este crearea unui microbiom intestinal sănătos, care este important pentru digestie, absorbția nutriției și funcția imunitară. De fapt, studiile au arătat că o dietă cu conținut scăzut de fibre poate modifica microbiomul intestinal, crescând riscul de afecțiuni cronice de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2 și alte tulburări metabolice.

Anticancerigenă

În timp ce creșterea interesului consumatorilor pentru alimentele pe bază de plante este probabil unul dintre motivele pentru care conopida a devenit mai populară, un altul ar putea fi proprietățile sale potențiale de combatere a cancerului. Conopida conține compuși, precum sulforafanul și glucozinolații, care au fost studiati pentru efectele lor anticancerigene.

S-a demonstrat că acești compuși susțin procesele de detoxifiere în organism, inhibă creșterea celulelor canceroase și chiar induc apoptoza sau moartea celulelor canceroase. Un studiu sugerează că sulforafanul poate ajuta la prevenirea și tratarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi prostată, sân, colon, piele, vezica urinară și cancerul bucal.

Sănătatea inimii

atorită conținutului său ridicat de fibre și a acelorași compuși care pot ajuta la prevenirea cancerului, conopida poate stimula inima prin scăderea nivelului de colesterol, reducerea inflamației și susținând sănătatea generală a inimii. De exemplu, un studiu pe femei în vârstă a constatat că mai multe legume în dietă, în special crucifere precum conopida, poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, o cauză principală a accidentelor vasculare cerebrale și a atacurilor de cord.

Sănătatea digestivă
Datorită conținutului de fibre prebiotice, conopida ajută la hrănirea bacteriilor benefice din intestin. A avea un microbiom intestinal sănătos este esențial pentru bunăstarea ta generală, ca să nu mai vorbim de reducerea riscului de cancer de colon. De asemenea, fibrele promovează o digestie sănătoasă.

Reducerea inflamației
Dacă ai boală inflamatorie a intestinului (IBD) sau sindromul colonului iritabil (IBS), știi cum este să ai inflamație în intestin. Deoarece este încărcat cu antioxidanți și compuși antiinflamatori, conopida poate reduce această inflamație.

Proprietățile antiinflamatoare ale conopidei depășesc inflamația intestinală; poate ajuta la scăderea inflamației sistemice (cronice) în întregul corp. Reducera inflamației poate ajuta la un risc mai mic de apariție a problemelor cronice de sănătate.

Informații nutriționale 
O cană de conopidă crudă conține următoarele substanțe nutritive:

Calorii: 28
Carbohidrați: 5 g
Zaharuri totale: 2 g*
Fibre alimentare: 2 g
Proteine: 2 g
Grasimi totale: 0 g
Vitamina C: 53 mg
Vitamina K: 17 mcg
Sodiu: 33 mg
Potasiu: 329 mg
Colina: 49 mg
Fosfor: 48 mg
Zaharurile din conopida sunt cele care apar în mod natural.

Dezavantaje potențiale
Conopida este un aliment hrănitor. Cu toate acestea, pentru multe persoane poate provoca unele efecte secundare nedorite și ar putea chiar să fie limitată dacă ai anumite probleme de sănătate. 

Gaze intestinale

Legumele crucifere precum conopida produc adesea gaze, în principal pentru că sunt bogate în FODMAP, care reprezintă oligozaharide, dizaharide, monozaharide și polioli fermentabile. 

Risc de pietre la rinichi
Oxalații sunt compuși care pot contribui la formarea pietrelor la rinichi la persoanele care sunt susceptibile la acestea. Și conopida este un aliment bogat în oxalat.

Alergie
Deși rare, unii indivizi au alergii la legumele crucifere. Dacă sunteți unul dintre ei, va trebui să eviți conopid

5 moduri de a savura conopida
Prăjită: amestecă buchețele de conopidă cu ulei de măsline, sare și condimentele preferate, apoi prăjește-le până se rumenesc. Prăjirea scoate în evidență dulceața naturală a conopidei și adaugă o profunzime delicioasă de aromă.
Orez: Amesecă buchețele de conopidă într-un robot de bucătărie până când arată ca boabele de orez. Această alternativă cu conținut scăzut de carbohidrați la orezul tradițional poate fi folosită în cartofi prăjiți, boluri cu cereale și garnitură.
Piure: Prin fierbere la abur sau fierbere conopida devine fragedă și apoi piure.
Coaptă: Coace bucățelele de conopidă până devin crocante.
Supă: Există multe rețete delicioase de supă de conopidă de încercat, de la o supă de conopidă simplă, dar delicioasă și cremoasă, până la o supă curry de conopidă. Adaugă la conopdă ceapă și usturoi, apoi adaugă bulion și amestecă până devine omogenă și cremoasă, notează eatingwell.com.
 

×
Subiecte în articol: conopidă sanatate