x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cu cicatricele la reparat

Cu cicatricele la reparat

26 Iun 2007   •   00:00

Cicatricele sunt urme ale traumatizării pielii. De la zgăriere pănă la tăiere cu obiecte ascuţite sau contondente in timpul unor accidente casnice sau de circulaţie. De la incizia controlată cu bisturiul pănă la cicatricea produsă pe faţă de o acnee severă sau agravată de stoarcerea coşurilor.

Cicatricele sunt urme ale traumatizării pielii. De la zgăriere pănă la tăiere cu obiecte ascuţite sau contondente in timpul unor accidente casnice sau de circulaţie. De la incizia controlată cu bisturiul pănă la cicatricea produsă pe faţă de o acnee severă sau agravată de stoarcerea coşurilor. In toate aceste situaţii se produc cicatrice vizibile. Atenţie, soarele produce pigmentarea cicatricelor recente şi de aceea se recomandă fotoprotecţia cu creme ecran total sau acoperirea lor cu haine.

Dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Clinica Dermastyle, ne spune că "cicatricele sunt formate din ţesut conjunctiv nou, care de obicei se ţese intre marginile plăgii. Cicatricele considerate acceptabile din punct de vedere estetic sunt plane, lineare, elastice, uşor mai deschise la culoare decăt pielea din jur, destul de greu perceptibile. Cicatricele patologice sunt cele atrofice, care se lărgesc sau care cresc in volum. Acestea din urmă se mai numesc hipertrofice şi seamănă cu un aluat care iese peste marginea formei. Mai intălnim cicatrice care nu numai că depăşesc linia de tăiere, ci devin dure, neuniforme şi dureroase. Este vorba despre cicatricele keloidiene, care sunt cauzate de o deficienţă in structura colagenului, prin urmare ţin de «materialul clientului». Acestea apar mai ales pe spate, pe decolteu şi pe umeri, dar pot fi intălnite şi după leziuni de acnee pe faţă sau pe zona in care s-a efectuat o operaţie".

Laser modern

Procedurile terapeutice de ştergere a urmelor de pe piele se practică in funcţie de tipul de cicatrice. Astfel, medicul dermatolog poate decide de la aplicarea de geluri siliconate pentru umplerea cicatricelor sau de plasturi special trataţi pănă la injecţiile cu triamcinolonacetonid sau excizia zonei şi recoaserea ei respectănd criteriile estetice. Cel mai modern tratament al cicatricelor este insă laserul Fraxel, care emite un fascicul luminos fracţionat. Această rază generează mici găurele de 4 microni pe care ţesutul cutanat le repară. In acest fel, pielea se regenerează singură.

Sfatul medicului

Potrivit medicului Mihaela Leventer, după şase şedinţe de terapie cu laser (una pe lună) se obţine o ameliorare semnificativă a aspectului pielii. Se formează o nouă piele, elastică şi de culoare uniformă, normală. Tratamentul poate fi efectuat şi in timpul verii, doar că, după fiecare şedinţă, expunerea la soare este interzisă pentru căteva zile. Acest tip de tratament nu lasă urme cutanate de arsură ca după alte lasere şi de aceea se poate efectua fără a absenta de la serviciu. Medicul dermatolog Mihaela Leventer recomandă inceperea tratamentului cicatricelor in primul an de la apariţia lor, dar in cazul procedurii cu laser Fraxel pot fi reparate oricănd, chiar şi cicatricele foarte vechi. Cicatricele de acnee pot "intra in reparaţii" după ce boala a fost vindecată cu alte tratamente.

×
Subiecte în articol: cosmetica cicatricele