x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum ne protejăm pielea de soare. Medicul Olga Simionescu: „Astea toate la sfârșitul zilei ne încarcă foarte mult tenul”

Cum ne protejăm pielea de soare. Medicul Olga Simionescu: „Astea toate la sfârșitul zilei ne încarcă foarte mult tenul”

de Redacția Jurnalul    |    26 Iun 2023   •   19:45
Cum ne protejăm pielea de soare. Medicul Olga Simionescu: „Astea toate la sfârșitul zilei ne încarcă foarte mult tenul”
Sursa foto: Hepta

Vacanțele la mare sunt preferatele sezonului cald, însă specialiștii atrag atenția asupra pericolelor expunerii la soare.

Medicul dermatolog Olga Simionescu explică cum ne putem proteja pielea și ce produse trebuie să evităm. 

"Să fie produse care nu produc iritații Să fie produse fluide, să nu fie un machiaj încărcat pentru că în afară de soare, căldură în metropolă, avem și poluare și astea toate la sfârșitul zilei ne încarcă foarte mult tenul.

Să nu utilizăm produse foarte groase și să nu utilizăm produse despre care știm că au un risc de a ne produce iritații sau alergii, mai ales creioanele de ochi, produse al căror termen de expirare este imprecis sau proveniența lor este incertă.

- Cum deosebim aluniţele inofensive de cancerul de piele

Alunițele de obicei nu sunt periculoase, sun întotdeauna benigne și reprezintă o înmulțire a celulelor bune din corp. Însă odată cu vârsta crește riscul apariției cancerului de piele și atunci acela necesită o atenție particulară. Necesită un specialist, necesită dermatoscopie, necesită o abordare mai atentă. Cu toate acestea, nu tot cancerul este periculos, nu  orice tip de cancer este grav, nu orice tip de cancer omoră.

- Care sunt semnele care ar trebui să ne îngrijoreze?

Sunt semne și simptome care ar trebui să ne îngrijoreze, fără îndoială, orice leziune nou apărută despre care nu știam sau orice transformare, orice modificare a unei leziuni, de obicei de culoare neagră, trebuie să ne facă să fim semnalizatori. Și pacientul este cel mai important atunci când vine la un consult. El este practic cel care știe ce alunițe a avut și ce noutăți există. 

- Ce facem dacă avem o zgârietură care nu mai trece?

Dacă suntem vârstnici am stat foarte mult în exterior, dacă zgârietura e pe arii pe care soarele le vede, atunci probabil nu e doar o zgârietură. Poate să fie un epiteliom de tip bazocelular, şi trebuie să mergem la medic.

- Cum scăpăm de cicatrici?

Cicatricile sunt de două feluri, sunt prin lipsă sau sunt prin adaos. Le spunem noi keloide sau hipertrofice. Tratamente moderne astăzi există pentru ambele categorii. Pentru cele prin lipsă există combinație de laser fracționat cu injectare de trombocite, iar pentru cele în exces există injectări de triam nononacetonid cu azot lichid, cu crioterapie. Așadar se poate scăpa foarte bine de cicatrici.

- Cum putem scăpa de petele pigmentare? 

Fără îndoială melasma este o problemă a femeilor hispanice. De obicei există și în sud-estul Europei. Foarte mult interesează de obicei masivul facial. În primul rând să nu stea la soare și în al doilea rând există agenți de albire, există procedee care nu sunt agresive și cu care avem rezultate excelente. Expunerea la soare accentuează aceste pete. Trebuie să fie o expunere protejată", a excplicat Olga Simionescu, medic primar dermatovenerologie şi doctor în științe medicale, la Antena 3 CNN. 

×