x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Cum scăpăm de vergeturi?

Cum scăpăm de vergeturi?

de Gina Matei    |    30 Iun 2009   •   00:00
Cum scăpăm de vergeturi?
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

O dată apărute, vergeturile pot fi, cel mult, estompate. Din păcate, nimic nu ne poate ajuta să scăpăm de ele definitiv. Multe creme şi uleiuri promit rezultate spectaculoase, însă trebuie să ştiţi că produsele cosmetice au o eficienţă limitată. "Ingredientele active sunt, în general, vitaminele A, D, colagenul, elastina, alfa şi beta hidroxiacizii.



Aceste substanţe înlătură straturile superficiale ale pielii şi stimulează regenerarea celulară. Din păcate, ele nu dau rezultate în cazul vergeturilor mature", precizează dr Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med.

O alternativă o constituie tratamentul cu laser, prin care se îndepărtează ţesutul afectat. Este o alternativă eficientă în stadiile incipiente, dar cu rezultate mai slabe în cazul vergeturilor deja albe, potrivit specialistului nostru. Pe acelaşi principiu al îndepărtării primelor straturi ale pielii acţionează şi peelingurile chimice sau mecanice. Nici aceste tratamente nu oferă rezultate spectaculoase.

PREVENIŢI!
În lupta cu inesteticele vergeturi, prevenirea acestora rămâne cea mai eficientă metodă. Dar şi acest lucru se poate dovedi dificil. Prima măsură în acest sens este menţinerea unei greutăţi corporale normale, prin dietă şi activităţi fizice. Aceasta pentru că principala cauză a vergeturilor o reprezintă extinderea bruscă a pielii, în urma îngrăşării.

Există şi afecţiuni ce pot duce la apariţia vergeturilor: obezitatea, un dezechilibru al glandelor suprarenale sau boli de piele care presupun folosirea îndelungată a cremelor cu corticosteroizi. "Aceste produse duc, în timp, la subţierea pielii şi la scăderea elasticităţii acesteia", explică dr Viviana Iordache.

Pentru a preveni inesteticele vergeturi, dr Viviana Iordache recomandă alimentaţia sănătoasă, bogată în vitamine şi minerale, masajul regulat, hidratarea pielii cu produse ce conţin vitaminele A, E, colagen şi elastină (cu rol în refacerea ţesuturilor). Exerciţiile fizice regulate sunt şi ele un ajutor în acest sens, fiindcă menţin tonusul pielii.

CAMUFLARE
Unele femei speră ca bronzul să camufleze în totalitate vergeturile, cel puţin pe timpul verii. Greşit! Dr Viviana Iordache atrage atenţia că bronzarea nu atenuează aspectul vergeturilor, ci dimpotrivă, accentuează diferenţa dintre pielea bronzată şi dungile care rămân deschise la culoare. Doar în cazul în care vergeturile sunt roşiatice contrastul este mai mic.

×
Subiecte în articol: cosmetica