x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos De ce am vergeturi?

De ce am vergeturi?

03 Iul 2007   •   00:00

Pielea işi pierde elasticitatea atunci cănd este intinsă constant o perioadă lungă de timp. Intinderea pielii determină ruperea fibrelor de ţesut conjunctiv. Astfel apar vergeturile - leziuni cutanate, lineare, cu suprafaţa lucioasă, netedă, care la inceput au culoarea roşu deschis, iar ulterior devin albe.

Pielea işi pierde elasticitatea atunci cănd este intinsă constant o perioadă lungă de timp. Intinderea pielii determină ruperea fibrelor de ţesut conjunctiv. Astfel apar vergeturile - leziuni cutanate, lineare, cu suprafaţa lucioasă, netedă, care la inceput au culoarea roşu deschis, iar ulterior devin albe. "Vergeturile sunt cauzate in principal de variaţiile in greutate a corpului. Astfel se explică apariţia lor la pubertate, in timpul sarcinii şi la persoanele care pierd mult sau iau brusc in greutate. In plus, vergeturile sunt favorizate de unele tulburări endocrine, cum este sindromul Cushing, in care există o hiperfuncţie a glandelor suprarenale. Efect de favorizare a vergeturilor au şi tratamentele cu corticoizi utilizate in bolile autoimune", afirmă dr. Virginia Chiţu, medic specialist dermatolog de la Spitalul Colentina.

Vergeturile pot să apară oriunde pe suprafaţa corpului, acolo unde pielea a fost supusă unei intinderi. Mai afectate sunt insă coapsele, zona axilară, zona inghinală, sănii şi abdomenul. Vergeturile nu pot fi vindecate complet, deşi industria cosmetică propune o gamă largă de produse care se adresează acestor leziuni cutanate. Este vorba despre creme pe bază de vitaminele A, C, E, pe bază de placentă. Prin folosirea acestora, in timp se poate observa o oarecare ameliorare a aspectului pielii.

Laserul cu lumină pulsată


"Un tratament eficient constă in utilizarea cremelor ce conţin tretinoin (un derivat sintetic de vitamina A), in concentraţie de 0,1%-0,5%. S-a constatat că, prin aplicarea zilnică perioade indelungate a produselor cu tretinoin, se obţine o reducere atăt a lungimii vergeturilor, căt şi a lăţimii lor. Există studii care au arătat chiar o imbunătăţire a structurii pielii in zona respectivă după 6 luni de aplicare", arată dr. Virginia Chiţu. Tretinoinul acţionează asupra keratinei din straturile superficiale ale pielii, eliminănd celulele moarte. Eficienţă demonstrată in tratarea vergeturilor are şi acidul glicolic, folosit in produsele de peeling chimic. Eficienţa tratamentelor locale este mai crescută pe leziunile recente (vergeturile roşii pal) decăt pe cele vechi (de culoare albă).

O opţiune pentru imbunătăţirea aspectului pielii cu vergeturi poate fi laserul cu lumină pulsată sau laserul cu dioxid de carbon. Mai poate fi incercată microdermabraziunea, o metodă mai puţin cunoscută in ţara noastră. Microdermabraziunea este un fel de peeling mecanic, prin care sunt indepărtate straturile superficiale ale pielii folosind microcristale sterile de oxid de aluminiu.



Profilaxie. Specialiştii susţin la unison că nu există medicamente care să garanteze că putem preveni vergeturile. Singurele modalităţi de a impiedica apariţia acestora sunt controlul greutăţii şi evitarea variaţiilor bruşte de greutate. Chiar dacă nu ne garantează evitarea vergeturilor, folosirea cremelor hidratante cu colagen, vitaminele A şi E reprezintă o soluţie temporară.


VĂRSTE. Vergeturile pot apărea la orice vărstă, la fel de bine la 10 ani, ca şi la 30 sau 50 de ani. Această problemă afectează in jur de 90% dintre femeile insărcinate, mai ales intre lunile a patra şi a şasea de sarcină, ca urmare a intinderii continue a pielii de pe abdomen şi pe săni. De asemenea, din cauza creşterii prea rapide, la pubertate, copiii pot suferi de aceeaşi problemă.

×
Subiecte în articol: vergeturile pielii dermatologie