V-aţi gândit vreodată că aţi putea să vă pregătiţi acasă un deodorant? Dar nu orice fel de deodorant, ci unul bio, din ingrediente naturale. Este posibil, ne spun Sophie Macheteau şi Vanina Guet, în volumul “90 de reţete bio de frumuseţe la domiciliu”, apărut la Editura Vigot din Franţa.
V-aţi gândit vreodată că aţi putea să vă pregătiţi acasă un deodorant? Dar nu orice fel de deodorant, ci unul bio, din ingrediente naturale. Este posibil, ne spun Sophie Macheteau şi Vanina Guet, în volumul “90 de reţete bio de frumuseţe la domiciliu”, apărut la Editura Vigot din Franţa. În deodorantele pe care ni le pregătim acasă putem să înlocuim ingredientele chimice (sărurile de aluminiu, triclosanul) cu uleiuri esenţiale – de mentă, de măceş, din coajă de lămâie, din coajă de clementine.
Uleiuri volatile
Una dintre reţetele bio oferite de cele două franţuzoaice constă din 15 picături de ulei din coajă de clementine, zece picături de ulei de lămâie şi cinci picături de ulei de măceş. Toate acestea se amestecă cu 120 de picături de glicerină sau ulei vegetal, apoi se pun într-un flacon. Deodorantul 100% natural este gata! Singurul inconvenient este că uleiul de lămâie poate provoca fotosensibilitate, de aceea e bine să evităm expunerea la soare după folosirea acestui deodorant. Avantajul deodorantelor cu ingrediente naturale este că nu distrug şi flora saprofită de la suprafaţa pielii, aşa cum se întâmplă în cazul celor care conţin substanţe chimice de tipul etanolului, triclosanului.
Dr Larisa Ionescu-Călineşti ne spune că deodorantele trebuie să conţină substanţe care inhibă activitatea glandelor sudoripare şi reduc cantitatea de transpiraţie de la nivelul pielii. De asemenea, este obligatorie prezenţa unor substanţe antimicrobiene, care împiedică apariţia mirosurilor neplăcute.
Efect antibacterian
“Extractul din frunze de salvie are efect de scădere a secreţiei glandelor sudoripare. Efect similar au uleiurile volatile de brad, angelică, cimbru, eucalipt, uleiul din coajă de lămâie verde, de hamamelis (un arbust nord-american), de lavandă. Aceste uleiuri împiedică dezvoltarea bacteriilor la nivelul pielii, de aceea sunt introduse în deodorantele cu extracte naturale. Uleiurile volatile pot provoca dermatită de contact, de aceea orice produs cu asemenea ingrediente trebuie testat mai întâi pe antebraţ. Dacă apar mâncărimi, iritaţii, mai bine nu folosim deodorantul respectiv”, ne atrage atenţia specialistul nostru, dr Larisa Ionescu-Călineşti, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă. Pentru a preveni deshidratarea pielii, în deodorante se pot adăuga ulei de patchouli şi ulei de nucă de cocos. Acestea au proprietăţi emoliente şi hidratante puternice.