Îndepărtată din culturile uzuale ale țăranului român de câteva decenii, deja - și adeseori alungată din pricina faimei unei „surori rele”, a unei varietăți de canabis mult-folosită de fabricanții de droguri -, cânepa comună ar trebui să fie luată mai mult în seamă, datorită beneficiilor pe care le poate aduce omului. Și nu ne referim aici doar la fibra de cânepă folosită în industria textilă.
Semințele de cânepă ar trebui să facă parte din meniul zilnic al oricărei persoane care vrea să aibă un stil de viață sănătos – spun nutriționiștii americani. Aceste semințe conțin aminoacizi esențiali și acizi grași omega 3, importanți pentru menținerea sănătății. Astăzi, pot fi găsite diferite produse obținute din acestea, cum ar fi proteinele din cânepă, laptele de cânepă, semințe crude sau prăjite.
Dacă analizăm valoarea nutritivă a semințelor de cânepă, constatăm că ele sunt o sursă importantă de aminoacizi esențiali – în jurul valorii de 33% -, ușor de digerat, sunt sursă de omega 3, ca și de magneziu, fier, zinc și fosfor. Dar ce este mai important este că semințele de cânepă pot ajuta la arderea grăsimilor din organism, oferind în același timp un plus de energie și ajutând la (re)construcția masei musculare. De asemenea, semințele de cânepă au efect antiinflamator și ajută la tratarea unor probleme de sănătate cum ar fi: acneea, astm, eczeme, artrită reumatoidă, alergii etc., sunt un bun agent de detoxifiere, deoarece au capacitatea de a „atrage” toxinele din organism și a ajuta ficatul în arderea grăsimilor.
Vegetarienii pot găsi în semințele de cânepă o sursă importantă de proteine, dar și cei care nu sunt vegetarieni se pot bucura de toate efectele lor benefice.
Totuși, cine dorește să introducă în dieta sa semințele de cânepă (revin și spun că este vorba despre cânepa comună și nu despre canabisul din care se prepară marijuana/ hașiș) trebuie să fie foarte atent la produsul pe care îl cumpără, să fie un produs ecologic, sigur, pentru că planta absoarbe foarte ușor toxinele din sol și aer.