x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Doctorul din cămară. Episodul IV – Quinoa. Cerealele recomandate de NASA astronauţilor

Doctorul din cămară. Episodul IV – Quinoa. Cerealele recomandate de NASA astronauţilor

de Magda Bucur    |    09 Feb 2016   •   14:51
Doctorul din cămară. Episodul IV – Quinoa. Cerealele recomandate de NASA astronauţilor
Sursa foto: egal/Getty Images/iStockphoto

Dacă nu aţi auzit încă despre quinoa, este cazul să o căutaţi. Se găseşte la magazinele naturiste sau chiar la piaţă, iar în ultimii ani, popularitatea ei a crescut, pe bună dreptate, datorită beneficiilor pentru sănătate. Incaşii numeau quinoa ”mama tuturor cerealelor” şi o cultivau încă de acum 5.000 de ani. Cele mai cunoscute tipuri de quinoa sunt cea roşie, albă şi quinoa neagră.

Printre beneficiile acestei cereale foarte vechi, studiile spun că se numără prevenirea obezităţii şi a diabetului zaharat, a tensiunii arteriale mărite şi a cancerului de colon. În general, ca în cazul oricărui tip de cereale, este recomandat să se consume aproximativ 48 de grame de quinoa pe zi. Ea oferă mai mulţi antioxidanţi decât orice alt tip de cereale folosite într-o dietă fără gluten.

Majoritatea produselor fără gluten sunt făcute din porumb, orez sau făină de cartofi şi sunt lipsite de nutrienţii pe care produsele din quinoa le oferă organismului. Cerealele integrale, cum este quinoa, oferă organismului vitamine esenţiale, minerale şi fibre, care ajută la reglarea sistemului digestiv şi la atingerea senzaţiei de saţietate mai rapid.

Quinoa conţine fier, complexul de vitamine B, magneziu, fosfor, potasiu, calciu, vitamina E şi fibre. Este una dintre puţinele plante considerate complete din punct de vedere al proteinelor şi al amino-acizilor esenţiali. De asemenea, proporţia dintre proteine şi carbohidraţi este mult mai bună în cazul seminţelor de quinoa decât în cazul altor cereale. În plus, este o sursă excelentă de acizi graşi monosaturaţi (grăsimi bune pentru organism).

De altfel studiile arată că un sfert din acizii graşi din quinoa sunt sub formă de acid oleic, un tip de grăsime monosaturată foarte bună pentru sănătatea inimii, iar 8 procente sunt acizi alfa-linolenici (ALA), acizii Omega 3.

Cum introduci quinoa în dieta ta?

Seminţele de quinoa au un înveliş amărui, numit saponină, care le protejează de insecte în mod natural. De aceea trebuie spălate bine, înainte de a fi pregătite. În ce priveşte reţetele cu quinoa, poţi înlocui cu aceste seminţe orezul, le poţi adăuga în salate, dimineaţa la micul dejun sau poţi prepara chiar burgeri vegetarieni.

Datorită proprietăţilor care fac din quinoa un aliment complet, NASA a decis să includă această cereală pe lista celor recomandate astronauţilor, în misiunile spaţiale.

×
Subiecte în articol: nasa astronauţi cereale medicamente quinoa