x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Eficiența dietei vegane în tulburările de menopauză

Eficiența dietei vegane în tulburările de menopauză

de Anastasia Paul    |    23 Noi 2023   •   22:30
Eficiența dietei vegane în tulburările de menopauză

Peste 80% dintre femeile aflate la menopauză se confruntă cu bufeuri. Studiile arată că bufeurile pot crește riscul pentru anumite boli și au un impact negativ asupra somnului.

Cercetătorii de la Physicians Committee for Responsible Medicine au descoperit că, după o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, care include soia, se modifică microbiomul intestinal. Unele dintre aceste modificări au fost legate de o scădere a bufeurilor provocate de menopauză cu până la 95%.
Studiile anterioare arată că persoanele care au bufeuri prezintă un risc mai mare pentru afecțiuni, precum osteoporoză, Alzheimer, diabet și bolile cardiovasculare.

În plus, bufeurile pot provoca tulburări de somn care au un impact negativ asupra sănătății generale a unei femei.

Bufeurile pot fi însă reduse prin modificări ale stilului de viață, cum este menținerea unei greutăți sănătoase, evitarea alcoolului și a cofeinei dar și a alimentelor picante.

Un nou studiu, publicat în revista Complementary Therapies in Medicine arată că o dietă vegană, cu conținut scăzut de grăsimi, care include soia, duce la o scădere a bufeurilor la menopauză cu până la 95%.

De ce o dietă vegană?
Potrivit dr. Hana Kahleova, director de cercetare clinică la Physicians Committee for Responsible Medicine și autor principal al acestui studiu, spune că unul dintre motivele pentru care a dorit să studieze efectul unei diete vegane asupra bufeurilor este faptul că obezitatea reprezintă un factor de risc pentru bufeuri.

„Cercetările arată că o dietă vegană promovează pierderea în greutate și combate obezității. O dietă vegană înseamnă evitarea cărnii și a produselor lactate, care sunt bogate în grăsimi saturate și compuși numiți produse finale de glicație avansată, ambele provocând inflamații care pot contribui la bufeuri.De asemenea, unele cercetări arată că femeile care au bufeuri pot avea un risc crescut de boli de inimă și cancer de sân, iar o dietă vegană scade riscul de apariție a ambelor afecțiuni”, explică medicul. 

Deși tratamentele cu estrogen și estrogen-progesteron pot fi folosite pentru buferuri, dr. Kahleova precizează că este dovedit faptul că sporesc riscul de cancer de sân și probleme cardiovasculare.

„Dietele vegane, pe de altă parte, pot reduce aceste riscuri, iar cercetările arată că produsele din soia sunt asociate cu o reducere a riscului de cancer de sân”, a precizat ea.

Bufeurile și microbiomul intestinal
Pentru acest studiu, dr. Kahleova și echipa ei au folosit date de la 84 de femei în postmenopauză care au participat la studiul Women’s Study for the Alleviation of Vasomotor Symptoms Trusted Source (WAVS). Acestea au raportat că au două sau mai multe bufeuri moderate până la severe în fiecare zi.

Ele au fost rugate, aleatoriu, fie să urmeze o dietă vegană cu conținut scăzut de grăsimi, care includea o jumătate de cană de boabe de soia gătite pe zi, ori să continue pur și simplu cu dieta lor normală, timp de 12 săptămâni.

Totodată, 11 participanți care au urmat 3 luni dieta vegană au fost rugați să furnizeze mostre de scaun pentru o analiză a microbiomului intestinal atât înainte de începerea studiului. Oamenii de știință au descoperit schimbări în speciile de bacterii din microbiomul intestinal al participanților care au urmat dieta vegană.

De exemplu, mai multe dintre bacteriile Porphyromonas și Prevotella corporis au fost găsite la cei care au urmat dieta vegană, iar acestea au fost legate de o reducere a bufeurilor severe, inclusiv după ajustarea indicelui de masă corporală (IMC).

În același timp, cercetătorii au descoperit o scădere a numărului de bacterii Clostridium asparagiforme din microbiomul intestinal a fost asociată cu o scădere a bufeurilor nocturne severe și severe.

„O dietă vegană cu boabe de soia este bogată în fibre și compuși numiți izoflavone, ambii contribuind la creșterea abundenței bacteriilor intestinale care luptă împotriva inflamației și stabilizează nivelul de estrogen, ceea ce ajută la combaterea bufeurilor. Evitarea cărnii ajută, de asemenea, la scăderea cantității de bacterii intestinale care sunt legate de creșterea inflamației”, explică dr. Kahleova.

Reducerea cu 95% a bufeurilor
Cercetătorii au descoperit că participanții la studiu care au uramt dieta vegană cu conținut scăzut de grăsimi și cu adaos de soia șau redus bufeurile cu 95%, în comparație cu cei care și-au continuat dieta obișnuită, scrie medicalnewstoday.com.

Totodată, dieta vegană a dus la o scădere cu 96% a bufeurilor moderate până la severe, precum și la o reducere a bufeurilor de zi cu 96% și a bufeurilor de noapte cu 94%.

„Pe baza a ceea ce știm deja despre beneficiile unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi, ne-am așteptat ca aceasta să schimbe compoziția bacteriilor intestinale și să ajute la scăderea bufeurilor. Pe lângă confirmarea așteptărilor, studiul nostru este primul care constată că scăderea bacteriilor Porphyromonas, Prevotella corporis și Clostridium asparagiforme poate ajuta la reducerea bufeurilor severe. Aceste descoperiri sunt cel mai recent exemplu al modului în care o dietă vegană joacă un rol esențial în combaterea afecțiunilor și bolilor legate de dietă și în menținerea sănătății bune pe măsură ce îmbătrânim”, afirmă medicul. 

Însă medicul nutriționist Monique Richard spune că eșantionul de doar 11 persoane este foarte mic. 

„Este o dimensiune foarte mică a eșantionului din care să se extragă și să se facă o declarație/titlu concludentă. Ar fi important să vedem acest studiu replicat în eșantion de dimensiuni mai mari. Privind la vegani, vegetarieni și omnivori, măsurând fibrele în fiecare grup sau, eventual, să vedem dacă simpla adăugare a 1/2 cană de soia pe zi la fiecare dimensiune de eșantion ar obține același tip de rezultate și profiluri similare de microbiom”, spune aceasta.

Ea mai amintește însă că cercetările anterioare arată că izoflavonele din soia pot contribui la reducerea bufeurilor, posibil de la constituenții asemănători estrogenului ai plantei, dar ele nu sunt capabile să stabilească cauza și efectul direct, iar unele dintre studii sunt inconsistente și neconcludente.

„Ceea ce știm este că soia este o sursă excelentă de proteine, fibre, fitochimice și nutrienți benefici care hrănesc, de asemenea, insectele noastre intestinale „bune” și oferă multe beneficii de protecție”, a continuat ea.

 


 

×
Subiecte în articol: dietă vegană menopauza bufeuri