E adevărat că părul creşte mai greu iarna şi că nu este nevoie să ne epilăm atât de des ca vara. Totuşi nu putem nici să ne luăm grija epilatului pe tot parcursul iernii.
E adevărat că părul creşte mai greu iarna şi că nu este nevoie să ne epilăm atât de des ca vara. Totuşi nu putem nici să ne luăm grija epilatului pe tot parcursul iernii. De aceea, trebuie să alegem cea mai eficientă metodă de epilare pentru fiecare zonă în parte. Aparatul de ras şi cremele de epilat sunt foarte uşor de folosit şi sunt metodele cele mai ieftine şi mai puţin dureroase. Prezintă însă un dezavantaj major: părul creşte foarte repede. În cazul aparatului de ras, lama taie doar firele de păr de la suprafaţa pielii, lăsând rădăcina intactă. De aceea, epilarea cu aparatul de ras trebuie repetată la aproximativ două zile pentru a avea o piele mereu fină. Cât priveşte crema depilatoare, substanţa chimică din compoziţie acţionează şi asupra porţiunii de sub piele. Însă nici crema nu acţionează asupra rădăcinii firului de păr, ceea ce face ca într-o săptămână să fie nevoie de repetarea epilării.
Metoda cea mai economică de epilare o constituie aparatul electric de epilat. Acesta reuşeşte să prindă şi firele scurte de păr, le smulge din rădăcină, iar durerea este diminuată cu ajutorul accesoriilor din dotare. Dar aparatul electric are şi el dezavantaje. Epilatorul electric nu poate fi folosit în zonele foarte sensibile, pe faţă spre exemplu. Încă un minus este acordat aparatelor electrice pentru că presupun riscul apariţiei firelor de păr sub piele, care se infectează, creând un aspect neplăcut zonei epilate.
Metodă
Ceara a fost şi rămâne numărul unu în materie de îndepărtare a firelor nedorite de păr. Este cea mai eficientă metodă de epilat, deoarece smulge firele de păr din rădăcină şi poate fi utilizată pe orice zonă a corpului. Epilarea cu ceară se realizează atât în cabinetele cosmetice, cât şi acasă, dar cu precauţie. În primul rând, după ce a fost încălzită pe foc, ceara trebuie testată pe o mică porţiune de piele înainte de a fi folosită, pentru a preveni arsurile. Există şi o metodă de epilare cu ceară rece, însă este de preferat epilarea cu ceară încălzită. Întrucât ceara fierbinte dilată porii, facilitând îndepărtarea firelor de păr.
SFATURI. Dr Carmen Madeleine Curea, medic primar dermatolog în cadrul Spitalului Clinic Colentina, recomandă pentru faţă şi pentru zonele cu piele sensibilă epilarea de lungă durată cu lumină intens pulsată. O aplicaţie a luminii intens pulsate durează câteva secunde şi acoperă aproximativ 5 centimetri pătraţi de piele. Firele de păr încep să reapară după aproximativ şase luni.