Imperfecţiunile feţei pot fi mascate cu uşurinţă. Femeile au la îndemână fondul de ten sau pudra pentru ca tenul lor să arate strălucitor, însă ele trebuie să acorde o atenţie deosebită alegerii produsului şi aplicării acestuia pentru obţinerea efectului scontat.
Apa, uleiul şi pudra în cantităţi variabile sunt ingredientele care compun amestecul fluid cunoscut sub numele de fond de ten. Dr Viviana Iordache, medic primar dermatolog la Centrul Medical Miko Med, precizează că "pentru persoanele tinere, în special, cele acneice, este recomandat un fond de ten cu o concentraţie mai mare de pudră şi mai mică de apă şi ulei. Persoanele care se machiază şi demachiază frecvent trebuie să utilizeze un fond de ten fluid, uşor, iar persoanele în vârstă trebuie să opteze pentru un fond de ten care conţine mai multă cremă".
În ultimul timp, s-a avut în vedere obţinerea unui fond de ten rezistent la apă, la transpiraţie. Ceea ce a determinat ca la ingredientele deja consacrate să se alăture guma arabică, menită să prelungească durata de aderenţă. Din punctul de vedere al proprietăţii de a "ascunde" coşurile, petele, cicatricele, rozaceele, fondul de ten este o soluţie bună.
Pudra este un amestec de amidon şi colorant, folosit pentru acoperire, dar şi pentru schimbarea culorii tenului. "Pudrele sunt recomandate a fi aplicate seara, pentru că ziua sunt foarte vizibile, iar aspectul făinos este inestetic", consideră dr Viviana Iordache. Pudra are o vechime mai mare decât fondul de ten, fiind utilizată încă din secolul al XV-lea. "La începuturi, pudra se folosea inclusiv pentru podoaba capilară. Oamenii acelor timpuri considerau spălatul părului o crimă împotriva sănătăţii. Motiv pentru care ei îşi spălau părul o dată pe lună. Pentru a acoperi grăsimea şi sebumul, ei aplicau pudră direct pe păr", spune dr. Viviana Iordache.
Modul de aplicare
În ceea ce priveşte aplicarea fondului de ten sau a pudrei, lucrurile sunt cât se poate de simple. Fie că optăm pentru fond de ten, fie pentru pudră, trebuie să aplicăm în prealabil o cremă hidratantă pe faţa curată. "Nu există o tehnică pentru aplicarea fondului de ten şi a pudrei, alegerea acestora fiind mult mai importantă. Nu trebuie să acordăm o atenţie deosebită mărcii, ci conţinutului menţionat pe etichetă. Se pot procura de oriunde, dar trebuie să ştim că produsele cosmetice farmaceutice se adresează persoanelor cu diverse probleme", precizează dr Viviana Iordache.DEZAVANTAJE.Pe lângă avantajele evidente, aplicarea fondului de ten sau a pudrei prezintă o serie de dezavantaje, care nu trebuie neglijate în cazul în care ne dorim un ten deopotrivă frumos şi sănătos. Principalul dezavantaj îl constituie accentuarea porilor. "Faţa transpiră sub stratul mai gros sau mai subţire de fond de ten sau pudră, în funcţie de cantitatea pe care o aplicăm şi astfel se produce mărirea porilor", precizează dr. Viviana Iordache. Potrivit specialistului nostru, cel de-al doilea dezavantaj apare după o utilizare zilnică, când glanda sebacee naturală este acoperită, fără ca aceasta să mai poată respira, iar sebumul se conglomerează în comedoane, aşa-numitele puncte negre. Un alt dezavantaj considerabil este de natură estetică. Din cauza folosirii zilnice a fondului de ten sau pudrei, pielea capătă un aspect tern.
DEMACHIERE. La fel de importantă ca şi aplicarea fondului de ten sau a pudrei este demachierea tenului. Femeile trebuie să ştie că principala calitate a produsului demachiant este îndepărtarea eficientă a cosmeticelor. Eficienţa demachiantelor este dată de gradul mare de curăţare, nicidecum de aroma sau de marca produsului.
ERORI. Una dintre cele mai frecvente erori o constituie aplicarea fondului de ten şi a pudrei direct pe piele, neavând ca bază de machiaj crema hidratantă. Acest lucru încarcă şi îmbătrâneşte tenul. De asemenea, multe femei aleg un fond de ten rezistent pe toată durata zilei, deşi pentru sănătatea pielii este recomandată aplicarea de mai multe ori pe zi a unui fond de ten rezistent timp de 2-3 ore.
Citește pe Antena3.ro