Cicatrice, infecţii, iritaţii şi alergii severe. Sînt riscuri la care din ce în ce mai multe femei se expun cînd merg în saloane de înfrumuseţare în speranţa că îşi vor îmbunătăţi aspectul.
Cicatrice, infecţii, iritaţii şi alergii severe. Sînt riscuri la care din ce în ce mai multe femei se expun cînd merg în saloane de înfrumuseţare în speranţa că îşi vor îmbunătăţi aspectul. Contrar aşteptărilor, ele sînt victime ale unor proceduri cosmetice neprofesioniste, realizate cu substanţe şi aparate neomologate, semnalează specialiştii în medicină estetică, reuniţi la cel de-al 6-lea Congres European de Medicină Estetică, organizat pentru prima dată în România.
Neautorizate
În întreaga lume există saloane de înfrumuseţare care folosesc substanţe neautorizate sau proceduri asociate cu diverse efecte adverse. Aceste pericole nu ocolesc România. “Unele saloane de înfrumuseţare utilizează toxină botulinică importată din Afganistan, care nu este omologată. Totuşi, spre deosebire de alte ţări, România nu are o piaţă neagră atît de dezvoltată”, precizează dr Mihaela Leventer, medic primar dermatolog şi preşedinte al Societăţii Române de Medicină Estetică. Siliconul mineral, o substanţă interzisă în unele ţări europene şi în SUA, se foloseşte încă în România. La fel şi phosphatidilcolina, substanţă injectabilă care tratează celulita. Efectele ei adverse sînt încă în stadiu de cercetare şi nu are omologare pentru utilizarea sub formă de injecţii subcutanate. În Spania şi în Brazilia este interzisă. Specialistul atrage atenţia şi asupra calităţii aparatelor cu care se efectuează procedurile de înfrumuseţare. “Există aparate ieftine de lumină intens pulsată care nu filtrează toate radiaţiile periculoase şi, în loc să întinerească pielea, o îmbătrînesc.”
Criterii
Cum ne putem feri de toate aceste pericole ne spune specialistul nostru. “Toate procedurile cosmetice care necesită folosirea bisturiului, a acelor, a soluţiilor injectabile şi mai ales a anesteziilor trebuie efectuate numai de un medic specializat în medicină estetică, fiindcă acesta este singurul în măsură să acorde primul ajutor în cazul unor complicaţii grave, precum şocul anafilactic. Intervenţiile de înfrumuseţare cu ajutorul laserului, al substanţelor de umplere, precum şi dermabraziunea sau peelingul nu trebuie realizate în saloane de înfrumuseţare oarecare, întrucît de cele mai multe ori ele nu deţin aparatură omologată, nu folosesc substanţe autorizate, iar personalul nu are studii de specialitate. Alegerea clinicii nu trebuie să fie influenţată de preţ, ci de notorietatea medicului estetician, de rezultatele obţinute de acesta”, atrage atenţia dr Mihaela Leventer.