x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Glucoză versus fructoză. 6 lucruri care fac diferența între zaharuri

Glucoză versus fructoză. 6 lucruri care fac diferența între zaharuri

de Anastasia Paul    |    08 Mar 2024   •   22:15
Glucoză versus fructoză. 6 lucruri care fac diferența între zaharuri

Glucoza și fructoza sunt zaharuri care se găsesc în legume și fructe, dar cele două nu sunt la fel

Dacă nu ai diabet sau nu încerci să slăbești, zahărul poate fi un ingredient important în dieta ta. Îți poți începe ziua cu o ceașcă de ceai cu zahăr sau ceai cu miere și lămâie. Zahărul nu este doar un ingredient de culoare albă care dă dulceață mâncărurilor. Poate fi găsit chiar și în fructe, precum bananele și strugurii. Glucoza și fructoza sunt consumate în mod obișnuit. Ambele sunt zaharuri simple care se găsesc în numeroase alimente, dar nu sunt la fel. 

Ce este glucoza
Glucoza este un zahăr simplu, cunoscut și sub numele de monozaharidă, care servește ca sursă principală de energie pentru organismele vii. Este o componentă cheie a carbohidraților și, prin urmare, se găsește în diferite alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele, orezul, cartofii, fructele și legumele.
Fructoza se găsește în miere, fructe și legume. 

Ce este fructoza
Fructoza esteun zahăr simplu sau monozaharid, se găsește în fructe, miere și unele legume rădăcinoase. Este folosit ca îndulcitor în alimente și băuturi procesate.

Diferența dintre glucoză și fructoză
Mere, portocale, banane, struguri, cireșe, ananas, afine, căpșuni, kiwi și mango sunt câteva dintre fructele care conțin glucoză și fructoză. Morcovii, cartofii dulci, sfecla, mazărea, porumbul, ardeiul gras și roșiile au și ele aceste zaharuri. În mod clar, sursele lor sunt mai mult sau mai puțin aceleași, dar există câteva diferențe între glucoză și fructoză.

1. Structura chimică
Glucoza și fructoza au aceeași formulă chimică (C6H12O6), dar atomii lor sunt aranjați diferit. Glucoza are o structură cu 6 atomi de carbon, în timp ce fructoza are o structură cu 5 atomi de carbon. Această diferență structurală afectează modul în care sunt metabolizate în organism.

2. Dulceață
Fructoza este mai dulce decât glucoza. Această diferență de dulceață influențează preferințele alimentare și utilizarea acestor zaharuri în alimentele și băuturile procesate.

3. Metabolism
Glucoza este metabolizată în organism prin procesul de glicoliză, unde este descompusă pentru a produce energie. Fructoza este metabolizată în principal în ficat, unde poate fi transformată în glucoză sau stocată sub formă de grăsime.

4. Efecte asupra glicemiei
Glucoza are un impact semnificativ asupra nivelului de zahăr din sânge deoarece este absorbită rapid în fluxul sanguin. Fructoza are un indice glicemic mai mic și nu provoacă aceeași creștere a nivelului de zahăr din sânge ca și glucoza.

5. Absorbție
Glucoza este absorbită direct în fluxul sanguin prin intestinul subțire, unde poate fi folosită pentru energie sau stocată ca glicogen. Fructoza este absorbită în primul rând în ficat, unde este supusă procesării înainte de a intra în sânge.

6. Efecte asupra sănătăţii
Un studiu de 10 săptămâni, realizat în 2009, a determinat participanții să consume băuturi îndulcite cu fructoză și glucoză. Cei care au consumat băuturi cu fructoză au avut o creștere cu 8,6% a grăsimii din burtă, în comparație cu 4,8% la cei care au consumat băuturi îndulcite cu glucoză, potrivit studiului publicat în The Journal Of Clinical Investigation.

Aportul ridicat de fructoză a fost, de asemenea, asociat cu sindromul metabolic, boala ficatului gras și riscul crescut de boli cardiovascularel. În ceea ce privește consumul de cantități excesive de glucoză, aceasta poate duce la rezistență la insulină și diabet de tip 2.

În timp ce glucoza și fructoza sunt zaharuri care se găsesc în diverse alimente, consumul lor excesiv poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății tale, notează healthshots.com.

 

×
Subiecte în articol: zaharuri nutritie