x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Îndulcitorii naturali benefici pentru sănătate. Care sunt efectele adverse

Îndulcitorii naturali benefici pentru sănătate. Care sunt efectele adverse

de Redacția Jurnalul    |    30 Oct 2023   •   18:30
Îndulcitorii naturali benefici pentru sănătate. Care sunt efectele adverse
Sursa foto: Hepta

Deși zahărul este un extras natural, procesul de rafinare îl face toxic pentru sănătate. În plus, excesul de calorii are efecte nocive, astfel că există mai multe variante pe care să le alegi.

Unii îndulcitori naturali sunt mai benefici pentru sănătate decât alții, potrivit  Health. O parte dintre aceștia au calorii decât zahărul ori pot cauza iritații gastro-intestinale. Alegerea celui mai bun îndulcitor depinde de preferințele legate de gust, nevoile de sănătate și scopul utilizării.

Iată cei mai buni îndulcitori naturali:

Fructe

Bananele, fructele de pădure și curmalele sunt dulci în mod natura și  au mulți nutrienți importanți care pot susține sănătatea. Fibrele din fructe ajută la încetinirea absorbției zahărului în organism, ceea ce contribuie la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Extract din fructe de călugăr (Luo Han Guo)

Fructul de călugăr este mic și rotund. Se recoltează din planta Siraitia grosvenorii, care provine din Asia de Sud-Est. Conține zaharuri naturale precum glucoza și fructoza, iar mogrozidele sale au capacități antioxidante cu potențial anticancerigen.

Miere

Mierea crudă este un îndulcitor natural pe care albinele îl produc din nectarul florilor. Mierea crudă nepasteurizată conține fructoză și glucoză. Oferă substanțe nutritive, respectiv: fier, potasiu, mangan și vitamine B. Are proprietăți antioxidante, antiinflamatoare și antimicrobiene.

Stevie

Stevia nu conține calorii, conform CNET. Este benefică astfel pentru scăderea nivelului de zahăr din sânge și a colesterolului. Însă multe produse cu stevia conțin alte ingrediente procesate sau alcooli zaharici.

Sirop de arțar

Siropul de arțar se obține din lichidul sau seva tufelor de arțar. Are un conținut caloric asemănător cu cel al zahărului rafinat, dar conține antioxidanți, zinc și mangan. 

Zahăr de cocos

Zahărul de cocos are un indice glicemic mai redus decât cel al zahărului. În plus, conține fier, potasiu, zinc și calciu.

Melasă Blackstrap

Melasa Blackstrap este un sirop gros obținut din prelucrarea trestiei de zahăr. Conține magneziu, calciu, fier, potasiu, cupru și mangan. Are o aromă dulce-amăruie și un indice glicemic mai redus decât zahărul.

Nectar de agave

Nectarul de agave are un conținut ridicat de fructoză, care poate contribui la diminuarea activității fizice și la acumularea grăsimii corporale. Poate cauza o creștere nedorită în greutate.

Alcooli zaharici

Alcoolii zaharici apar în mod natural în anumite fructe și legume, dar pot fi produși și chimic. De exemplu, xilitolul este zahărul obținut din scoarța mesteacănului. Se găsește sub formă de pudră cu granulație mare, ce poate fi foarte similară zahărului tos. Alcoolii zaharici precum xilitolul și eritritolul conțin mai puține calorii decât zahărul obișnuit dar pot provoca iritații gastrointestinale dacă sunt consumate în cantități mari.

Sirop de porumb 

Siropul de porumb cu conținut ridicat de fructoză se obține prin transformarea amidonului de porumb în zahăr lichid. Fructoza alimentară se asociază cu un risc crescut de diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, scrie  medicool.ro.

×
Subiecte în articol: indulcitor natural