Nu sînt dureroase, nu deranjează, nu provoacă mîncărimi, dar sînt inestetice. Le numim puncte albe de grăsime, însă denumirea lor medicală este xantelasmă.
Nu sînt dureroase, nu deranjează, nu provoacă mîncărimi, dar sînt inestetice. Le numim puncte albe de grăsime, însă denumirea lor medicală este xantelasmă. Acumularea de grăsime sub forma acestor puncte alb-gălbui apare întotdeauna în jurul ochilor, în special pe pleoapa superioară, aproape de baza nasului. Hipercolesterolemia se pare că este principala cauză de apariţie, însă în alte cazuri poate fi vorba de o dereglare de metabolism. Diabeticii, de exemplu, sînt mai predispuşi la xantelasmă. Specialiştii încă mai studiază mecanismele ei de apariţie.
Greşeli frecvente
Punctele de grăsime sînt mai frecvente la femei decît la bărbaţi şi apar la vîrsta adultă, pe una sau pe ambele pleoape. Dimensiunea lor variază de la 2 la 30 de milimetri, iar dacă nu se iau măsuri, ele se pot înmulţi pe toată suprafaţa pleoapei. În încercarea de a scăpa de aceste puncte inestetice, multe femei apelează la cosmeticiană sau încearcă să le îndepărteze singure, cu acul. “Pielea pleoapei are numai 0,2 milimetri grosime, iar o manevră de acest fel poate fi foarte periculoasă, existînd riscul de a zgîria corneea sau de a provoca diferite leziuni oculare. Sub nici o formă nu încercaţi să scăpaţi de punctele de grăsime în acest mod”, atrage atenţia dr Hatami Afshin, medic specialist dermatolog în cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Elias. Nu folosiţi nici alte metode rudimentare, precum oţetul sau diferite plante despre care aţi auzit că pot distruge aceste puncte. Ele nu doar că sînt ineficiente, dar vă pot afecta ochii.
Din păcate, nu există creme sau medicamente pentru xantelasmă. Cea mai bună opţiune a momentului este laserul. El nu afectează ochiul, nu lasă cicatrice, iar riscul de recidivă a punctelor de grăsime este foarte mic, ne asigură specialistul dermatolog. Singura contraindicaţie a laserului este expunerea la soare după efectuarea procedurii. Razele solare pot provoca o hiperpigmentare locală, de aceea este de preferat să nu facem acest tratament pe perioada verii. O alternativă la laser este electrocauterizarea, însă este o procedură mai agresivă decît laserul. La fel este şi excizia chirurgicală. Aplicaţiile cu acid dicloracetic sau tricloracetic, care dizolvă grăsimea, sînt şi ele folosite pentru tratamentul punctelor de grăsime. “O altă soluţie ar fi crioterapia, însă ea se foloseşte din ce în ce mai rar pentru punctele de grăsime, fiindcă pielea pleoapelor este foarte fină, iar manevra poate provoca arsuri şi cicatrice”, avertizează dr Hatami Afshin.
COLESTEROL.
Xantelasma – punctele albe – nu este o boală în sine, ci manifestarea unor
dereglări ale organismului, iar pentru a o combate trebuie să corectăm aceste
dereglări. Cum în majoritatea cazurilor principala cauză este
hipercolesterolemia, trebuie să avem în vedere reducerea colesterolului. Dacă
recurgem la o alimentaţie săracă în grăsimi şi chiar la medicamente care scad
nivelul colesterolului în sînge, nu vom face să dispară punctele de grăsime
deja existente, dar vom preveni înmulţirea şi mărirea lor.