x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Sfaturi pentru părinți. De unde vinde pofta de murături

Sfaturi pentru părinți. De unde vinde pofta de murături

de Redacția Jurnalul00    |    07 Oct 2024   •   13:45
Sfaturi pentru părinți. De unde vinde pofta de murături

Majoritatea femeilor însărcinate au diferite preferințe culinare iar specialișii spun că există o explicație științifică pentru aceste dorințe.

Una dintre cele mai frecvente pofte ale unei gravide este cea de murături. Gustul sărat și textura crocantă sunt preferate de viitoarele mămici. 

Schimbări hormonale

Modificările hormonale din timpul sarcinii pot explica poftele femeilor dar nu prera  există cercetări în domeniu. Se știe însă că estrogenul și progesteronul cresc semnificativ în primul trimestru. Acest lucru poate explica greața și vărsăturile de dimineață. 

În al doilea trimestru de sarcină, majoritatea gravidelor se adaptează la acești hormoni crescuți, iar pe măsură ce grețurile matinale dispar și apar poftele.

O teorie afirmă că pofta pentru anumite alimente ar fi un răspuns natural la recuperare a orgnaismului. Sarcina poate schimba semnificativ percepțiile senzoriale, inclusiv gustul și mirosul.

Unele studii speculează că aceste modificări apar pentru a proteja corpul de alimentele potențial toxice.

Deficiențe de nutrienți

Există studii arată că pofta de murături apare ca răspuns la un conținut scăzut de sodiu din organism. Se pare că nevoia de sodiu crește odată cu volumul sângelui în timpul sarcinii. Pofta de murături ar putea însemna un nivel scăzut al acestuia.

Totodată, necesarul de fier crește la 27 de mg pe zi pentru a sprijini dezvoltarea fătului, comparativ cu 18 mg pe zi la femeile adulte.

Crește și nevoia de zinc, acid folic, iod și proteine.

Unii specialiști spun că poftele pentru anumite alimente apar ca răspuns la deficiențele acestor nutrienți.

Însă alimente precum ouăle, carnea și lactatele sunt printre cele mai rare pofte la gravide. În schimb, alimente cu un conținut scăzut de nutrienți, precum murăturile, înghețata, ciocolata și pizza sunt printre cele mai frecvente pofte la gravide.

Un factor care influențează poftele din timpul sarcinii

Un factor care determină poftele în sarcină ține de mediul cultural în care trăim. 

Murăturile se numără printre poftele obișnuite în America de Nord iar orezul este o preferință comună pentru gravidele din Japonia.

Beneficiile consumului de murături în sarcină

Murăturile pot avea efecte benefice asupra organismului. În timp ce acestea susțin microbiomul intestinal, au un conținut ridicat de sodiu. 

Acesta este un mineral esențial pentru echilibrarea fluidelor dar majoritatea oamenilor depășesc doza zilnică recomandată. Excesul de sodiu poate provoca retenție de apă și crește riscul de hipertensiune arterială în timpul sarcinii.

Murăturile conțin vitamina K. Aceasta ajută la coagularea sângelui și la menținerea oaselor puternice. Zeama conține multă vitamina C. 

Totodată, murăturile de casă au risc mare de a dezvolta bacterii novice, cum este Listeria, care provoacă complicații grave în timpul sarcinii. Femeile însărcinate au de 10 ori mai multe șanse de a face o infecție cu Listeria decât populația generală. În schimb, poți alege murături din magazin.

Înainte de a cumpăra murăturile este important să citești eticheta. Alege întotdeauna sortimentul cu un conțiut cât mai scăzut de sodiu.

Totodată, cere staful medicului specialist înainte de a consuma murături dacă ești însărcinată, potrivit deparinti.ro.

 

×