x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos 5 motive pentru care îmbătrânește pielea

5 motive pentru care îmbătrânește pielea

de Paul Bardasu    |    09 Oct 2023   •   06:00
5 motive pentru care îmbătrânește pielea
Sursa foto: Pixabay.com

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, pielea noastră are de suferit. Treptat, aceasta își pierde elasticitatea, devine mai ternă și este mai predispusă la apariția ridurilor. Pare un paradox: dacă stratul superior al pielii se schimbă aproximativ o dată pe lună, atunci de ce îmbătrânește pielea? Există mai multe motive, iar înaintarea în vârstă este doar unul dintre ele.

Îmbătrânirea propriu-zisă/ cronologică. Știm toți că scurgerea timpului distruge pielea. Pe măsură ce anii trec, aceasta suferă o serie de modificări biochimice. În primul rând, celulele epidermei nu se mai elimină la fel de ușor, iar fibrele de susținere de colagen și elastină se degradează. Deteriorarea acestor fibre, alături de forță gravitațională care trage pielea în jos determină unele din semnele clasice ale îmbătrânirii pielii: liniile fine în jurul ochilor, liniile de expresie adâncite la colțurile gurii și la frunte și pielea lăsată.

Pierderea de masă osoasă. La nivelul craniului, tot din cauza înaintării în vârstă, aspectul omului se deteriorează. Apar faldurile nazolabiale - liniile între nări și colțurile gurii -, ca rezultat al schimbărilor produse în oasele faciale și nu la nivelul pielii ca atare. Același lucru este valabil și pentru ridurile de marionetă, care se întind de la colțurile gurii până la bărbie.

Lipsa hidratării. Odată cu înaintarea în vârstă, pielea nu mai este la fel de hidratata ca înainte, căpătând un aspect uscat.

Genetica. Așa cum moștenirea genetică determină culoarea ochilor sau forma părului, genele au un rol în a determina dacă pielea ta își va păstra o textură fermă până la 60-70 de ani sau va începe să facă riduri și să se lase după 40 de ani. Degradarea structurilor de colagen și elastină, care are ca efect o piele laxă, se produce într-un ritm diferit la fiecare persoană în parte.

Razele solare. Cea mai importantă cauză a deteriorării pielii nu este bătrânețea, ci expunerea la soare. Această deteriorare poartă numele de fotoîmbătrânire. Poți distinge efectele expunerii la razele solare față de cele ale îmbătrânirii cronologice uitându-te ridurile și pigmentarea pielii de pe față și de pe partea de sus a mâinilor tale, în comparație cu o parte a corpului care nu a fost expusă mult la soare de-a lungul anilor, cum ar fi partea inferioară a abdomenului sau fesele. Diferența poate fi dramatică, mai ales dacă ai fost un iubitor de soare de-a lungul vieții.

Acțiunea luminii ultraviolete

Știm că soarele este cel care dă viață și expunerea la lumina sa are o serie de efecte benefice asupra organismului (vitamina D, stare de fericire etc). Însă razele sale sunt și nocive, mai ales când sunt recepționate de organism la nivel maxim și pe perioade îndelungate de timp. Deteriorarea pielii ca urmare a expunerii la soare este cauzată de radiațiile ultraviolete (UV). Sunt 3 tipuri principale de radiații UV, cu lungimi de undă diferite și care penetrează pielea în moduri diferite.

UVC. Sunt cele mai puternice raze solare, au cel mai înalt nivel de energie și ar fi cele mai dăunătoare pentru om. Din fericire, nu ajung pe Pământ decât în cazuri extreme, fiind reținute de stratul de ozon.

UVB. Aceste raze au o cantitate mai mică de energie decât razele UVC și reprezintă în jur de 5% din radiațiile UV care ating suprafața Pământului. Razele UVB pătrund în epidermă, iar rezultatul lor principal sunt arsurile pielii. Cercetările arată că expunerea în exces la raze UVB cauzează o mutație genetică distinctă care permite creșterea necontrolată a celulelor, care determină apariția cancerului. 90% din cazurile acestei maladii sunt produse de UVB.

UVA. Chiar dacă sunt razele cele mai slabe, au un rol în fotoîmbătrânire, dar și în dezvoltarea cancerului de piele, dacă expunerea este îndelungată. Aproximativ 95% din radiațiile UV care ajung pe suprafața pământului sunt UVA.

Cum intervii

Deși este imposibil să stopăm procesul de îmbătrânire, putem totuși să-l încetinim. Factorul de departe cel mai important este reducerea expunerii la radiațiile solare, lucru care trebuie să fie făcut din copilărie. Iată ce măsuri poți lua:

Protejează-ți pielea de razele UV. Folosește pălării, ochelari de soare și haine care să te protejeze de razele puternice ale soarelui. Evită să te bronzezi la solar. Folosește o cremă cu factor de protecție de fiecare dată când te expui razelor de soare.

Evită folosirea în exces a produselor de machiaj. Machiajul uniformizează tenul și pune în evidență trăsăturile, însă aceste produse trebuie folosite limitat.

Renunță la fumat și la alcool în exces. Acestea sunt primele măsuri pe care trebuie să le iei dacă vrei să ai cât mai mult timp de o piele netedă, sănătoasă și strălucitoare.

Dormi. Un somn odihnitor favorizează menținerea sănătății pielii, întrucât celulele se regenerează. În timpul dormitului pe spate, mușchii faciali se relaxează cel mai bine.

Evită expresiile faciale repetitive. Poartă o pereche de ochelari de soare calitativi care să te împiedice să te încrunți din cauza luminii puternice și evită repetarea expresiilor faciale care stimulează mușchii feței și care cauzează apariția liniilor fine și a ridurilor.

În plus, poți apela la terapiile cosmetice moderne care redau vitalitatea pielii.

 

Pielea asigură protecție împotriva agenților fizici și chimici. Are un rol senzorial, mulțumită receptorilor nervoși microscopici, sensibili la pipăit, durere și temperatură. Pielea mai intervine și în termoreglare (menținerea unei temperaturi interne constante) prin dilatarea vaselor sangvine cutanate și prin evaporarea transpirației, ceea ce permite evacuarea unui exces de căldură.

×