Decizia de a-ţi vopsi părul atrage după sine şi folosirea unor produse
speciale pentru îngrijirea lui. Pe lângă rolul de menţinere a culorii
părului cât mai mult timp, aceste produse ne ajută să îl păstrăm
sănătos.
Credit: 123RF
Potrivit doctorului Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la centrul medical Miko Med, îngrijirea părului depinde foarte mult de nuanţa pe care o alegem. “În cazul în care între nuanţa părului natural şi a celui vopsit este o diferenţă mare, este nevoie şi de o îngrijire specială. De aceea, este ideală vopsirea părului într-o nuanţă cât mai apropiată de cea naturală”.
Măşti da, uscător ba
Spălarea cu şampon a părului în aceeaşi zi în care a fost vopsit nu este recomandată, pentru că aceasta împiedică reglarea secreţiei de sebum la nivelul scalpului, care previne iritaţiile.
Produsele care nu trebuie să lipsească din îngrijirea ulterioară sunt şamponul şi masca pentru păr vopsit. “Aplicarea măştii este importantă! Masca nu trebuie pusă la rădăcina firului de păr, ci pe firul de păr. În cazul persoanelor seboreice, contacul direct dintre pielea scalpului şi mască accentuează seboreea”, precizează dr Viviana Iordache.
Frecvenţa aplicării măştilor depinde de sezon. Vara, din cauza expunerilor la soare, masca trebuie folosită după fiecare şamponare. Iarna, masca poate fi aplicată ocazional: o dată la două-trei şamponări.
Dacă măştile sunt benefice pentru părul vopsit, nu acelaşi efect îl au apa fierbinte şi uscătorul de păr. Substanţele chimice din compoziţia vopselelor sunt foarte sensibile la apa caldă şi nu este exclus ca, după trei-patru spălări, părul să se decoloreze pe alocuri. În ceea ce priveşte uscătorul de păr, acesta provoacă oxidarea culorii, care îşi va pierde astfel din strălucire.
Oxidarea culorii este favorizată şi de expunerea la soare. Tocmai de aceea este indicată folosirea unui balsam special, care nu necesită clătire şi care conţine filtru de protecţie UV.
RECOMANDARE. Utilizarea fixativului, a spumei de păr şi a gelului, folosite la coafurile sofisticate, trebuie evitată. În caz contrar, părul va fi supus permanent factorilor chimici care contribuie la degradarea lui. De aceea, sunt recomandate coafurile simple.
OXIDARE. Intervalul dintre două vopsiri trebuie să fie de cel puţin două luni, timp în care părul se va reface după agresiunea provocată de colorare şi oxidare. Nuanţa care se oxidează cel mai repede este cea de roşu. Tonurile de blond îşi modifică nuanţa după circa patru săptămâni, iar rădăcinile trebuie revopsite la şase săptămâni.
Citește pe Antena3.ro