Invitat la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN, macesta atrage atenția că băuturile tari, precum cafeaua sau alcoolul, trebuie evitate când este foarte cald.
”Consimțim un moment la care nu mai dăm randament. O ușoară moțăială, pentru a ne reveni, și puțină apă la temperatura camerei, nu băuturi tari, nu cafele peste cafele, nu duc la nimic bun.
Să zicem că o cafea te trezește, dar în același timp se suprasolicită. Nu este bine. Trebuie să ne încadrăm în parametrii pe care îi dă organismul”, explică specialistul.
Siesta după masă
”Persoanele mediteraneene au inventat un lucru foarte bun, probabil o să ajungem și noi acolo. Această siestă... După ce ai fost la masă, mergi și stai liniștit puțin! Fie te odihnești, fie dormi, fie stai puțin în casă”, a explicat medicul Vlad Ciurea.
Oboseala de la căldură
Canicula afectează întreg organismul, și în special creierul, care nu mai funcționează în parametri optimi.
”Apare deshidratarea, pentru că am scos apa din noi și atunci tot organismul funcționează în apă. Nemaiavând apă, nu mai putem funcționa. Și atunci se mai întâmplă fenomenul de lene, de oboseală, de lentoare, îți vine să adormi pe stradă. Noi nu putem influența clima României, dar putem lupta împotriva caniculei, putem preveni evitând să ieșim la maximul de căldură care este pe bulevardele din București sau în zonele în care avem de lucru. Cel puțin până după ora 17:00-18:00 după amiază”, precizează prof. dr. Vlad Ciurea.