x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ochelarii de soare, indicaţi şi iarna

Ochelarii de soare, indicaţi şi iarna

de Magda Colgiu    |    13 Dec 2010   •   22:12
Ochelarii de soare, indicaţi şi iarna
Sursa foto: /Thinkstock

142389-18-29-sante-37.jpgMedicul oftalmolog Ruxandra Simionescu, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, vorbeşte despre afecţiunile oculare ce ar putea fi cauzate de frig, soare sau zăpadă.

„În sezonul rece, cele mai frecvente afecţiuni oculare sunt conexe virozelor respiratorii. Astfel, răcelile puternice sau gripa pot cauza o secreţie abundentă a glandelor lacrimale (catar conjunctival) sau dureri la nivelul globilor oculari. De asemenea, frigul, razele UV reflectate de zăpadă şi vântul pot provoca aşa-numita «oftalmie de zăpadă», caracterizată prin înroşirea conjunctivei (membrana transparentă ce îmbracă globul ocular), acumulări locale de lichide (edeme), cu lăcrimare abundentă şi senzaţie de «nisip în ochi». Aceasta este o afecţiune lipsită de complicaţii care se rezolvă în 2-3 zile. Există persoane care au o sensibilitate crescută la frig şi care fac reacţii asemănătoare cu cele alergice, manifestate prin lăcrimare şi jenă oculară”, spune medicul Ruxandra Simionescu.

„Însă, de departe, cele mai grave probleme sunt arsurile solare la nivelul globului ocular, în special la nivelul retinei. Printre simptomele temporare, care se manifestă într-un interval de 8-12 ore de la expunerea la soare, se numără: afectarea vederii centrale, senzaţia de «nisip în ochi»; nevoia de a clipi excesiv; lăcrimarea; toleranţa redusă la lumina puternică; ochii inflamaţi. De asemenea, din acelaşi motiv, mişcatul ochilor şi clipitul devin foarte dureroase. În funcţie de intensitatea arsurii, simptomele sunt mai mult sau mai puţin reversibile. Cel mai frecvent sunt afectate persoanele care practică sporturi de iarna – schi, patinaj –, mai ales la altitu­dini mari în condiţii de soare puternic şi zăpadă, fără a avea o protecţie eficientă împotriva razelor UV.

Pentru evitarea unor astfel de probleme, medicul consultat de Jurnalul de sănătate recomandă purtarea ochelarilor de soare în timpul iernii. „Nu orice tip de ochelari este bun. Cei din plastic sunt total nefolositori, astfel că pentru o protecţie eficientă, sunt indicaţi ochelarii cu lentile cu filtru UV, polarizate. Purtătorii de lentile de contact trebuie să utilizeze ochelari de soare, deoarece lentilele de contact nu protejează împotriva frigului şi a radiaţiilor UV decât parţial, în funcţie de tipul de lentile folosit.”

Medicul Ruxandra Simionescu precizează că persoanele cu ochi deschişi la culoare – albaştri sau verzi – suportă mai greu simptomatologia oftalmiei de zăpadă.

O vreme deosebit de geroasă, cu temperaturi cu mult sub zero grade, poate cauza îngheţarea secreţiilor lacrimale. Tot condiţiile meteorologice nefavorabile (vânt puternic şi uscat) pot favoriza evaporarea secreţiilor lacrimale şi senzaţia de ochi uscat.

„În perioade cu vânt puternic şi vreme uscată suferă persoanele care au deja sindromul de ochi uscat, pentru că simptomele se acutizează”, mai precizează medicul oftalmolog.

 

Important!
– În perioada iernii, purtatul ochelarilor este o necesitate, nu un moft. MotivulĂ Lumina soarelui este reflectată de zăpadă.
– Alpiniştii, dar şi persoanele care schiază la altitudini înalte trebuie obligatoriu să poarte ochelari de protecţie pentru că radiaţiile ultraviolete sunt foarte puternice.
– Protecţia ochilor, când mergem pe zăpadă, este necesară şi pe vreme înnorată, nu doar atunci când soarele străluceşte puternic.

×
Subiecte în articol: frumos și sănătos