x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Ora de iarnă 2023. 5 efecte negative asupra sănătății. Medicul Răzvan Alexandru Roșu spune cât timp durează adaptarea

Ora de iarnă 2023. 5 efecte negative asupra sănătății. Medicul Răzvan Alexandru Roșu spune cât timp durează adaptarea

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2023   •   14:30
Ora de iarnă 2023. 5 efecte negative asupra sănătății. Medicul Răzvan Alexandru Roșu spune cât timp durează adaptarea
Sursa foto: Hepta

Trecerea la ora de iarnă se va întâmpla în acest weekend. Ceasurile se vor da înapoi iar această schimbare va afecta psihic și fizic multe persoane.

Modificarea orei va avea un impact asupra organismului uman, deoarece perturbă ciclul natural de somn și trezire. 

Schimbarea va avea loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, 28/29 octombrie 2023, când ora 3.00 va deveni ora 2.00. Acest mecanism are rolul de a profita mai mult de lumina soarelui. 

Medicul pneumolog Răzvan Alexandru Roșu, cu competență în somnologie, spune cum ne afectează trecerea la ora de iarnă.  

”Ora de vară există din 1918, când se credea că se poate economisi energie în timpul Primului Război Mondial. În ultimii ani, apar preocupări tot mai mari cu privire la efectele asupra sănătății, astfel cel puțin 40 de state doresc să propună o legislație pentru eliminarea schimbului de fus orar bi-anual.

Pierderea unei ore (vara) poate să nu pară mare lucru, dar, într-adevăr poate avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării noastre generale.

Lumina este cel mai puternic regulator al ritmului nostru circadian. Când modificăm expunerea la lumina pe care o obținem dimineața și seara, se produce un dezechilibru al ritmului. Există consecințe negative asupra sănătății și consecințe în viața reală ca urmare a acestora”, spune dr. Răzvan Alexandru Roșu pentru DC MEDICAL. 

Efecte negative asupra sănătății

Schimbarea orei de două ori pe an poate avea consecințe asupra organismului. Perturbă ritmurile circadiene, respectiv ciclurile naturale de 24 de ore care reglează funcții cheie precum apetitul, starea de spirit și somnul.

Ritmurile circadiene depind de expunerea la lumină. Tranzitia orară de primăvară determină initial dimineți mai întunecate și seri mai luminoase. Mai puțină lumină dimineața poate reduce nivelurile hormonului serotonină, care are un efect pozitiv asupra stării de spirit. Totodată, expunerea la lumină mai târziu în seara poate întârzia producția de melatonină, hormonul care induce somnul.

Multe persoane se resimt mult timp după schimbarea orei. Un studiu arată că persoana medie doarme cu 40 de minute mai puțin în ziua de luni după modificarea orei față de celelalte nopți ale anului.

Risc mai mare de atac de cord și accident vascular cerebral - schimbarea la ora de vară ne afectează inima. Un studiu a constatat o creștere de 24% a atacurilor de cord în ziua de luni după începerea orei de vară. Un altul a descoperit că riscul de accident vascular cerebral este cu 8% mai mare în cele două zile de la schimbarea orei.

În plus, numărul de persoane spitalizate cu fibrilație atrială - cel mai frecvent tip de bătăi neregulate ale inimii – crește în zilele următoare schimbării de primăvară.

Defect al procesului decizional - oamenii de știință știu de mult că lipsa somnului ne poate afecta capacitatea de a gândi și de a lua decizii. Studiile arată, de asemenea, că oamenii care nu “închid ochii” suficient au mai multe șanse să își asume riscuri și să facă greșeli.

Dificultate de memorie și concentrare - lipsa somnului afectează negativ memoria, durata de atenție și concentrarea.

Schimbări ale apetitului și poftelor - s-ar putea să vă simțiți mai înfometați decât în ​​mod normal în săptămâna după schimbarea orei.

Asta se întâmplă, în parte, pentru că se mănâncă cu o oră mai târziu decât eram obișnuiți. Dar se întâmplă și din cauza fluctuațiilor nivelurilor hormonale din creier. Chiar și un mic deficit de somn crește hormonul grelină - care îți face foame - și suprimă hormonul leptină, care te ajută să te simți ”sătul” după ce mănânci.

Iritație crescută - știi deja că atunci când ești obosit, starea ta de spirit este afectată. Cercetările arată că este mai greu să-ți reglezi emoțiile atunci când nu ai dormit bine. Te simți iritabil, nerăbdător și mai susceptibil să te înfățișezi cu cei dragi.

Toate aceste modificări care survin la schimbarea orei de vară, durează în jur de o săptămână pentru adaptare, și revin la normal la schimbarea orei de iarnă. Toate studiile patologiei coronariene și accidentului vascular cerebral evidențiază cea mai mică prevalență a acestor boli în prima săptămână dupa revenirea la ora de iarnă”, explică medicul pentru DC MEDICAL

 

 

×
Subiecte în articol: ora iarna sanatate razvan alexandru rosu