x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Atenție la pâinea cu arsenic. Efectele novice asupra sănătății

Atenție la pâinea cu arsenic. Efectele novice asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    27 Feb 2024   •   17:00
Atenție la pâinea cu arsenic. Efectele novice asupra sănătății

Arsenicul se găsește în scoarța terestră dar există și în anumite alimente. Ingerarea acestei substanțe are efecte nocive asupra organismului.

În mod paradoxal, deși credem că este sănătoasă, pâinea fără gluten conține cea mai mare cantitate de arsenic.

Glutenul se găsește în semințele unor cereale precum grâul, orzul, secara sau spelta, astfel încât multe tipuri de pâine fără gluten sunt preparate cu făină de orez și derivatele sale. Conform Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA), orezul este alimentul care conține cea mai mare cantitate de arsenic anorganic, conform unui studiu realizat în acest sens, astfel că pâinea fără gluten este cea care conține cea mai mare cantitate de arsenic.

Arsenicul se găsește în mod natural în compoziția unor minerale și poate fi eliberat în mediul înconjurător ca urmare a unor procese agricole și industriale, cum ar fi mineritul și topirea metalelor. Poate fi găsit în două forme, organică și anorganică, cea din urmă fiind mai toxică. Prezența sa în mediul înconjurător poate duce la apariția acestuia în apa și solurile de cultură. Deși nu este singurul aliment care îl conține, orezul este una dintre principalele surse alimentare de arsenic anorganic, deoarece îl absoarbe ușor din sol și apă în timpul creșterii sale.

Arsenicul anorganic a fost clasificat ca fiind carcinogen și genotoxic, asociat cu un risc crescut de dezvoltare a cancerului de vezică urinară, piele, plămâni, tractul digestiv, ficat, rinichi și cancere ale sistemelor limfatic și hematopoietic.

Principalul contribuitor de arsenic în dietele europene este apa potabilă, urmată de orez și apoi de celelalte cereale, conform datelor incluse în studiulEFSA. Un consum excesiv de arsenic poate fi periculos. Există un cadru legislativ care stabilește limite pentru reducerea expunerii la un contaminant în populația generală. Aceste limite sunt mai restrictive începând din 2023.

Agenția Spaniolă pentru Siguranța Alimentară și Nutriție (AESAN) recomandă o dietă variată și echilibrată, bazată pe alimente proaspete. Cerealele sunt evidențiate ca fiind o sursă importantă de carbohidrați complecși, care, combinate cu alte alimente, nu au doar un efect pozitiv asupra sănătății, ci și un impact redus asupra mediului, având în vedere consumul lor sigur și recomandat.

În cantități mici, arsenicul nu ar trebui să reprezinte o problemă, este vorba despre consumul excesiv care trebuie evitat, potrivit 20minutos.es., citat d e dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: paine arsenic sanatate gluten